La Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi, din judeţul Galaţi s-a desfăşurat astăzi, 4 noiembrie, Conferinţa pastoral-misionară de toamnă a preoţilor din protopopiatele Covurlui şi Nicoreşti.
În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului, Duminica Sfinţii Români şi Sfânta Muceniţă Mariamni“ din incinta ansamblului monahal, împreună cu preoţii din cele două protopopiate ale judeţului Galaţi, în prezenţa monahiilor acestei mănăstiri, a grupului folcloric de bătrâni „Ştefanienii“ din localitatea Piscu, judeţul Galaţi şi a unor grupuri de elevi din localităţile Cudalbi şi Nicoreşti.
În cadrul slujbei, diaconul Petru Traian Caraman a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Blânzi, protopopiatul Tecuci, judeţul Galaţi.
La momentul cuvenit, copiii prezenţi la slujbă, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre necesitatea pocăinţei şi a Sfintei Liturghii în viaţa noastră, în cadrul căreia ne împărtăşim real cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, oferind şi câteva sfaturi duhovniceşti noului hirotonit astăzi în treapta preoţiei.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a amintit celor prezenţi de încercările şi greutăţile prin care au trecut monahiile şi mănăstirea Cudalbi în perioada comunistă, evidenţiind totodată aspecte din perioada dificilă de reînceput a vieţii monahale, de după anii 1990, în această mănăstire devenită model astăzi în Eparhia Dunării de Jos, prin hărnicia şi jertfelnicia maicii stareţe Mariani Popa.
La chinonic, copiii prezenţi la slujbă, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei, au interpretat cântece religioase şi patriotice.
Tot în locaşul de cult s-au desfăşurat şi lucrările propriu-zise ale conferinţei preoţeşti, aşezate sub genericul „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti“.
În cadrul conferinţei, Părintele Arhiepiscop a evocat personalitatea marcantă a patriarhului Iustin Moisescu, aducând în atenţia auditoriului aspecte definitorii din viaţa şi din întreaga activitate desfăşurată de vrednicul patriarh comemorat în acest an în Biserica Ortodoxă Română.
După cuvântul chiriarhului Dunării de Jos, părintele Gelu Aron, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc a prezentat repere importante din viaţa şi activitatea celui de-al doilea patriarh al bisericii noastre, Nicodim Munteanu.
În semn de binecuvântare şi preţuire pentru lucrarea desfăşurată în parohii, Înaltpreasfinţia Sa a acordat mai multor preoţi din cele două protopopiate ale judeţului Galaţi, rangurile bisericeşti de sachelar, iconom, şi iconom stavrofor, precum şi distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“ părintelui Mihai Roşu, protoiereu de Nicoreşti.
După Sfânta Litrughie a urmat o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii din satele româneşti.
Slujirea din paraclis s-a încheiat cu vizitarea bisericii mari a mănăstirii şi cu săvârşirea slujbei de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, dar şi pentru preoţii, învăţătorii şi conducătorii vrednici din această zonă a Eparhiei Dunării de Jos, trecuţi la cele veşnice.
În continuare, în trepeza mănăstirii „Eugenia Pană“ a fost vernisată o expoziţie de obiecte vechi tradiţionale ce cuprinde icoane vechi, ţesături, ceramică, costume populare, covoare, cuverturi, unelte de lucru din casele şi din gospodăriile înaintaşilor noştri, fotografii şi documente vechi din satele situate în Câmpia Covurluiului.
În cadrul acestei mănăstiri funcţionează şi un atelier de ţesătorie, în care sunt lucrate covoare tradiţionale şi obiecte de artizanat.
La finalul întruniri, preoţii din cele două protopopiate din judeţul Galaţi, dar şi numeroşi credincioşi au vizionat trei filme documentare realizate de Trinitas TV, două dedicate patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi unul intitulat „Decretul 410/1959 – Istoria răstignirii monahismului românesc“.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact