Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an la sărbătoarea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil mănăstirea gălăţeană cunoscută şi cu numele de Metoc şi Şcoala Gimnazială nr. 24 din Galaţi îşi cinstesc ocrotitorii spirituali.

Anul acesta, în ajunul prăznuirii, Şcoala Gimnazială nr. 24 din Galaţi şi-a serbat hramul prin diverse activităţi culturale, educative şi social-filantropice.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a mers astăzi, 7 noiembrie, în mijlocul cadrelor didactice şi a elevilor de la această unitate de învăţământ gălăţeană, care se află în imediata apropiere a mănăstirii, pentru a participa la activităţile organizate.

Între mănăstirea Metoc şi Şcoala nr. 24 există o veche, frumoasă şi fructuoasă colaborare, anul acesta împlinindu-se 187 de ani de la înființarea în două chilii ale mănăstirii a primei şcoli publice din Galaţi.

În incinta şcolii, Părintele Arhiepiscop a săvârşit o rugăciune de mulţumire  pentru elevii şi cadrele didactice din această instituţie de învăţământ, după care au fost pomeniți toţi profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această instituţie şcolară timp de peste un secol.

În continuare, elevii îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti au susţinut un program cultural-artistic prin poezie şi cântece populare, evocând frumuseţea satului românesc şi a naturii, precum şi legătura dintre  ţăranul român şi Biserică.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor pachete cu dulciuri, iconiţe şi alte daruri de suflet.

Mâine, 8 noiembrie, la sărbătoarea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, copii de la această şcoală vor participa la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Metoc şi vor fi împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos avea să ia fiinţă „după nevoile vremii“ la 1832 sub legiuirea Regulamentului Organic, în timpul domniei lui Mihai Sturza.

În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe“ şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook