Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 16 noiembrie a.c., s-a desfășurat la Galați un eveniment cultural-artistic aniversar dedicat dansului popular românești.

Manifestarea a fost organizată în contextul Anului omagial al satului românesc și împlinirii a 20 de ani de activitate, ca dansator popular profesionist, a gălățeanului Virgil Tăbuș, un mare iubitor și promotor al tradițiilor și obiceiurilor românești din zona Dunării de Jos și nu numai, exprimate prin muzică și dans.

Scena Casei de Cultură a municipiului Galați a fost locul unde Ansamblurile folclorice profesioniste „Doina Covurluiului“,„Dor de Tei“ și „Ciobănașul“, la care s-au adăugat și cei 300 de cursanți ai Școlii de Dans Popular condusă de profesorul-coregraf Virgil Tăbuș, îmbrăcați în ie, au prezentat dansuri și momente tradiționale românești într-o armonie perfectă, plină de voie bună.

La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care a adresat un cuvânt de binecuvântare și de apreciere organizatorilor și celor peste 500 de participanți la acest mare eveniment din centrul municipiului Galați, pentru implicarea și promovarea tradițiilor populare românești și în special a dansului popular care, prin ritmul, bogăția mișcărilor și stilul variat, reflectă sufletul, trăirile interioare și istoria noastră ca popor.

„O ofrandă pentru toți gălățenii în această seară, anticipând sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul orașului, este prilejuită de manifestarea excepțională a unui grup de peste 300 de gălățeni, înscriși în tradiția horei românești și animați de domnul Virgil Tăbuș, un om extraordinar care de 20 de ani promovează tradiția sătească în mijlocul orașului și revenirea la datinile și obiceiurile noastre tradiționale, făcând din spațiul Dunării de Jos un lan bogat de manifestare tradițională, culturală și spirituală.

Așa cum Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ne pregătește pentru comuniunea între Dumnezeu și om, tot așa hora românească este o reluare a comuniunii în viața socială și o continuitate fericită a apropierii, a solidarității și în același timp a păstrării noastre în identitatea creștinească și românească“, a spus Părintele Arhiepiscop.

În semn de prețuire pentru rodnica activitate culturală desfășurată în cadrul Școlii de Dans Popular din municipiul Galați, precum și pentru promovarea tradițiilor populare românești,chiriarhul Dunării de Jos i-a oferit Diplomă de prețuire domului Virgil Tăbuș.

Prin acest eveniment s-a dorit a se  aduce o contribuție semnificativă la păstrarea, transmiterea și valorificarea scenică a comorilor creației populare și a folclorului autentic și tradițional, specific locuitorilor zonei de sud a Moldovei și a altor regiuni din țara noastră.

Un moment deosebit al serii a fost interpretarea plină de vitalitate și de bucurie a cunoscutuluisolist de muzică populară Gelu Voicu, care împreună cu Orchestra „Doina Covurluiului/ au reușit să aducă muzica populară mai aproape de sufletele tuturor.

Preț de câteva ore, centrul municipiului Galați s-a dovedit a fi locul în care portul tradițional românesc, cântecele și dansurile populare românești au creat o atmosferă de sărbătoare autentică, în carea bucurie, buna dispoziție, entuziasmul și admirația s-au putut observa pe chipurile sutelor de participanți.

La final, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe cei prezenți.

Această manifestare artistică se înscrie în seria evenimentelor organizate în municipiul Galați cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al acestui orașde la Dunăre şi al întregii Românii.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook