Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Seminarul Teologic Ortodox din Galaţi îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual printr-un eveniment cultural-misionar de excepţie, şi anume Simpozionul naţional interseminarial.

Tema tratată în cadrul simpozionului a fost dedicată în acest an satului românesc şi s-a intitulat „Reflecţii ale tinerilor despre satul românesc – mărturii despre preoţi, învăţători şi gospodari“.

În Capela seminarului gălăţean au fost deschis în mod solemn lucrările simpozionului cu slujba de Te Deum, săvârşită de preoţii profesori ai acestei şcoli, în prezenţa  Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În continuare, dezbaterile s-au desfăşurat în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit şi a prezentat câteva apariţii editoriale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos cu referire la satul românesc şi la comemorarea patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu.

La eveniment au participat preoţi profesori şi elevi reprezentanţi ai seminarelor teologice de la Mănăstirea Neamţ, Huşi, Slobozia şi Galaţi, cărora li s-au adăugat tineri elevi ai unor prestigioase licee şi colegii din Galaţi, Brăila, Tecuci, Făurei şi Ianca.

De asemenea, seminariile din Iaşi, Piatra Neamţ, Buzău şi Târgovişte, precum şi alte trei licee brăilene au trimis lucrările întocmite special pentru acest eveniment.

Peste 20 de seminarii şi licee din ţară s-au numărat printre participanţii la această manifestare organizată de Seminarul din Galaţi.

În prima parte a întrunirii au fost susţinute mai multe referate la tema propusă, după care, în cadrul a patru ateliere de lucru, coordonate de către o comisie de profesori, au fost dezbătute aspecte importante cu privire la: satul românesc – tezaur de tradiţii; preoţi, învăţători şi primari gospodari – exemple de demnitate şi smerenie; viaţa şi activitatea patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi traducerile de carte bisericească – bogăţii culturale.

Cu acest prilej, a fost lansat volumul 19 intitulat „Mărturisitori şi contribuţii ale unităţii de neam şi de credinţă din eparhii, reflectate în conştiinţa tinerilor de astăzi, realizat cu contribuţia  ştiinţifică a elevilor de la seminarul gălăţean şi de la alte şcoli teologice din ţară, coordonaţi de profesorii lor.

În încheiere au fost oferite Diplome de participare şi alte publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, tuturor tinerilor implicaţi în buna desfăşurare a evenimentului.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook