Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, au culminat sâmbătă, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului care, de 27 de ani, ocroteşte municipiul Galaţi şi întreaga eparhie.

De asemenea, anul acesta se împlinesc şi 23 de ani de când moaştele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în oraşul de la Dunăre.

În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea andreiană s-au închinat la moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, aduse la Galaţi cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de o delegaţie a Mănăstirii Căldăruşani, încă de joi, 28 noiembrie a.c., în tradiţionala procesiune „Călători pe cărările sfinţilor“, dar şi la moaştele Sfântului Apostol Andrei aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită astăzi în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii şi PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La slujbă au participat copiii din principalele centre de cultură, tradiţie şi folclor ale Dunării de Jos, o parte dintre ei îmbrăcând tradiţionalul port popular al zonei de la Dunărea de Jos, bătrâni din satele eparhiei, profesori şi oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene şi numeroşi credincioşi.

Cuvântul de învăţătură, a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Ierarhul a vorbit despre momentul chemării Sfântului Andrei pentru a deveni ucenic al Domnului nostru Iisus Hristos şi propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu,  evidenţiind modul în care acest Apostol al Domnului a făcut cunoscută Evanghelia poporului român.

De asemenea, Preasfinţia Sa a arătat că Dumnezeu este temelia vieţii noastre şi Cel care binecuvintează cărările vieţii noastre, iar ortodoxia a fost clădită pe mărturisirea sfinţilor mucenici.

În continuare, mulţi dintre tinerii şi credincioşii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La finalul slujbei, în semn de binecuvântare şi preţuire pentru lucrarea misionară desfăşurată în perioada comunistă în parohia „Sf. Cuv. Parascheva“ din Năvodari, care până în 1990 aparţinea de Arhiepiscopia Tomisului şi Dunării de Jos, Înaltpreasfinţia Sa a acordat preotului Vasile Vasile distincţia eparhială „Crucea Sfântului Andrei“ pentru clerici. Totodată, ierarhul Dunării de Jos a oferit postmortem distincţia eparhială „Crucea Sfântului Andrei“ preoţilor mărturisitori ai credinţei ortodoxe, Vasile Ciorâţă de la parohia Ciureştii Noi şi Constantin Varlaam, de la parohia Fundeanu, judeţul Galaţi 

Tot astăzi în Catedrala arhiepiscopală, 25 de elevi şi studenţi din Eparhie, de la diverse facultăţi şi colegii, cu performanţe şcolare deosebite la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale pe diverse domenii de cercetare ştiinţifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri“, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească.

Un premiu special a fost acordat tânărului Mircea Marian Petria, în vârstă de 29 de ani, pentru calificarea sa la Jocurile Paralimpice ce se vor desfăşura la Tokyo, în perioada 24 iulie - 9 august 2020, în care sportivi cu dizabilităţi fizice sau mentale se vor întrece la 22 de sporturi, de la atletism până la scrimă.

De asemenea, în semn de recunoştinţă şi de apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată în satele noastre româneşti, 9 bătrâni cu vârste de peste 80 de ani au primit diplome de recunoştinţă şi daruri.

Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul a oferit chiriarhului Dunării de Jos, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, distincţia „Sfântul Sava Brancovici“ a Arhiepiscopiei Aradului.

La final, chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Casian a mulţumit ierarhilor invitaţi şi tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragoste pentru Sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba de sfinţire a două aşezăminte din incinta Centrului eparhial care în ultimele luni au trecut print-un amplu proces de restaurare, reamenajare şi înfrumuseţare, fiind încadrate în ansamblul arhitectural al celorlalte clădiri.

În contextul anului omagial al satului românesc, în curtea Centrului eparhial ansamblul folcloric „Dor de tei“ din Galaţi şi Grupul folcloric „Glasul Odăieşilor“ din satul Odaia Manolache, judeţul Galaţi, au prezentat celor prezenţi dansuri şi cântece populare româneşti.

Pe parcursul întregii zile, mulţi credincioşi au continuat să se închine la moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul şi ale Sfântului Apostol Andrei.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook