Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, sărbătoarea „Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil“ este prilej de bucurie şi de binecuvântare pentru mănăstirea gălăţeană cunoscută şi cu numele de Metoc, dar şi pentru Şcoala Gimnazială nr. 24 din Galaţi, aflată în imediata apropiere a mănăstirii, întrucât ambele îşi sărbătoresc ocrotitorii spirituali.

La inițiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, anul acesta, programul social-filantropic desfăşurat anticipativ de Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli“ din Galaţi cu prilejul hramului a fost îndreptat către elevii care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse de la Şcoala Gimnazială nr. 24 Galaţi şi a constat în oferirea a 5 tablete electronice şi altor daruri.  

Între mănăstirea Metoc şi Şcoala nr. 24 există o veche, frumoasă şi fructuoasă colaborare, anul acesta împlinindu-se 188 de ani de la înființarea în două chilii ale mănăstirii a primei şcoli publice din Galaţi.

În incinta unităţii de învăţământ gălăţene, preacuviosul părinte ieromonah Ignatie Antohe, stareţul Mănăstirii Metoc, în prezenţa directorului şcolii, a cadrelor didactice şi a celor 5 elevi identificaţi ca având nevoie de sprijin, a oferit dispozitivele electronice de tip tabletă şi alte daruri pregătite special pentru această zi.

Cu mare bucurie şi recunoştinţă, reprezentanţii şcolii şi elevii au mulţumit dăruitorilor pentru ajutorul oferit cu toată dragostea şi pentru disponibilitatea pe care slujitorii acestei sfinte mănăstiri o manifestă ori de câte ori este nevoie.   

Această activitate filantropică constituie un dar frățesc din partea sfinţiţilor slujitori în această perioadă dificilă prin care trecem, oferit elevilor plini de entuziasm, energie și dornici de a fi în comuniune și comunicare cu profesorii și colegii lor.

Valoarea acestor daruri oferite astăzi este de 3.500 lei.

***

Prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos avea să ia fiinţă „după nevoile vremii“ la 1832 sub legiuirea Regulamentului Organic, în timpul domniei lui Mihai Sturza.

În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe“ şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook