Şi anul acesta, la pomenirea Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina, biserica gălăţeană ocrotită de Sfinţii Mucenici Ecaterina, Gheorghe şi Modest, şi-a sărbătorit hramul.
Manifestările pastoral-misionare au debutat în ajun prin săvârşirea slujbei Vecerniei unită cu Litia şi a continuat în ziua hramului, cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi din municipiul Galaţi.
La momentul liturgic cuvenit, o parte dintre copiii şi credincioşii prezenţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În mijlocul slujitorilor şi a credincioşilor participanţi la slujba de hram s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre sfinţii prăznuiţi astăzi şi despre Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul ţării noastre, al oraşului Galaţi şi al multor biserici din acest municipiu de la Dunăre.
De asemenea, ierarhul Dunării de Jos a precizat că în această perioadă dificilă prin care trecem trebuie să avem încredere în Dumnezeu, singura putere şi avere a noastră, dar şi în cadrele medicale care de luni bune se jertfesc pentru a ne ajuta.
La final, a fost oficiată o slujbă de mulţumire şi parastasul pentru ctitorii şi credincioşii trecuţi la cele veşnice.
După slujba de la biserică, preoţii şi voluntarii acestei parohii au pregătit obiecte vestimentare, produse de igienă şi cărţi religioase pentru a le dărui deţinuţilor din cadrul Penitenciarului de maximă siguranţă din Galaţi, instituţie cu care parohia are un îndelungat partenerit, prin care oferă constant sprijin material şi spiritual persoanelor private temporar de libertate.
Întrucât accesul în cadrul penitenciarului este restricţionat datorită stării de alertă ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, darurile pregătite special pentru deţinuţi au fost oferite preotului capelan din cadrul acestei instituţiei de detenţie la poarta de acces.
Biserica actuală datează din 27 octombrie 1929, fiind construită, cu binecuvântarea Episcopului Cosma Petrovici, al Dunării de Jos, sub îndrumarea părintelui Ioan Diaconescu, ce fusese transferat de la parohia Chilia Nouă, la insistenţele credincioşilor din zonă. Cutremurele din anii 1940 şi 1977 au deteriorat grav biserica, ceea ce a dus la începerea unor ample lucrări de restaurare în 1983, lucrări reluate după 1990, prin purtarea de grijă a părintelui Alexandru Teodosiade, sub directa îndrumare a chiriarhului Dunării de Jos.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact