Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, în contextul comemorării celor adormiți în Domnul şi al evidenţierii valorii liturgice și culturale a cimitirelor, la inițiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, în toate cele opt protopopiate din eparhie, pe parcursul acestui an, au fost săvârșite slujbe de pomenire la monumentele înălțate în cinstea eroilor neamului, precum și la mormintele sau monumentele funerare dedicate unor personalități marcante ale neamului nostru, ca semn al recunoștin­ței, prețuirii şi neuitării lor.

Sâmbătă, 20 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a aflat în localităţile gălăţene Călmăţui, Tecuci şi Ţigăneşti la mormintele a trei mari patrioţi, filantropi, oameni de cultură şi sprijinitori ai Academiei Române şi ai Bisericii, Tache Anastasiu, Anton Cincu şi Costache Conache.

La evenimentul comemorativ din cele trei localităţi au participat preoţi din protopopiatele Covurlui şi Tecuci, oficialităţi locale, profesori, oameni de cultură şicredincioşi, precum şi un grup de tineri din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi, filiala Galaţi, îmbrăcaţi în costumele populare.

Prima oprire a fost la biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“ din localitatea Călmăţui acolo unde se află cavoul filantropului Dimitrie (Tache) Petre Anastasiu (1836 - 1900).

Aici ierarhul locului a binecuvântat monumentul funerar şi a săvârşit o slujbă de pomenire pentru cel care prin testamentul său, întocmit la 27 decembrie 1897, și-a lăsat întreaga avere Academiei Române.

În semn de recunoștință față de donatorul Tache Anastasiu, savanta instituție a construit în curtea bisericii, în partea de nord, un cavou din marmură albă și o cruce neagră din marmură neagră de Carrara cu o înălțime de 4,50 m, pe care se află inscripția: „TACHE P. ANASTASSIV 1836-1900”.

În acest an, prin grija preotului din această parohie, edificiul funerar a trecut printr-un proces de reabilitare, restaurare şi înfrumuseţare, cu lucrări atât la interior cât şi la exterior.

După slujba de pomenire, ierarhul locului a vorbit despre lucrarea filantropică a fostului prefect de Tecuci, Tache Anastasiu şi a citit mesajul de mulțumire și aleasă recunoștință, transmis cu acest prilej de Acad. Ioan Aurel-Pop, Preşedintele Academiei Române.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a mers la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din muncipiul Tecuci pentru a se ruga şi a-l pomeni pe ctitorului şi filantropul Anton Cincu (1831–1894).

La mormântul său din interiorul acestei biserici tecuceni, Părintele Arhiepiscop a săvârşit un Parastas şi a ţinut un cuvânt comemorativ în care a subliniat aspectele definitorii din opera de caritate înfăptuită de Anton Cincu.

De la Tecuci, Înaltpreasfinţia Sa a mers la biserica din localitatea Ţigăneşti, ctitorie a familiei Costache Conachi, în interiorul căreia se află mormintele ctitorilor.

Aici, lângă mormintele marilor susținători ai unirii, Costache Conachi și fiica sa, Ecaterina Cocuţa Vogoride, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba Parastasului şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a prezentat eforturile marilor oameni de la Tecuci în demersurile pentru înfăptuirea marelui ideal de la 1859, subliniind importanta unităţii de credinţă şi de neam pentru contemporani.

Dragostea faţă de semeni, patriotismul, ctitoriile de biserici, de şcoli, de spitale şi aşezăminte culturale sunt simboluri ale generozităţii, mărinimiei şi multor altor virtuţi cultivate şi lăsate naţiunii noastre de aceşti mari oameni făuritori de bine.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook