Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Universitatea „Dunărea de Jos“ şi Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi îşi cinstesc ocrotitorul spiritual printr-o serie de evenimente cultural-ştiinţifice şi misionare de excepţie.

Între acestea se numără şi cele două manifestări organizate în perioada 25-26 noiembrie 2021, şi anume: Conferinţa Internațională „Istorie, Spiritualitate, Cultură. Dialog și Interactivitate“ şi Simpozionul naţional interseminarial.

Ajunsă la cea de-a 7-a ediţie, Conferinţa Internațională „Istorie, Spiritualitate, Cultură. Dialog și Interactivitate“ este organizată de Centrul de studii istorice şi social-culturale est-europene şi Centrul de Cercetare Teologică Ortodoxă Interdisciplinară „Sf. Trei Ierarhi“ din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

În cadrul Ceremoniei de deschidere, prin intermediul unei platforme virtuale, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a binecuvânatat manifestarea academică şi ţinut o reflecţie teologică în limba franceză celor peste 80 de cercetători ştiinţifici, cadre didactice, preoţi, istorici, sociologi, doctoranzi și masteranzi din țară și din străinătate.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a prezidat dezbaterile celei de-a 22-a ediţii a Simpozionului naţional interseminarial, care s-a desfăşurat în format hibrid, cu participare fizică a profesorilor şi a elevilor din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial şi cu prezenţă on-line a cadrelor didactice şi a elevilor de la celelalte seminarii, colegii şi licee din ţară.

Tema tratată în acest an a avut ca titlu: „Duhovnici şi dascăli de seamă ai şcolii mele care odihnesc în cimitirul oraşului/satului natal“.

În deschiderea manifestării, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru implicarea în acest demers educaţional important care a reuşit pe parcursul celor 22 de ani să adune foarte mulţi tineri liceeni.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos le-a vorbit participanţilor despre puterea vindecătoare a sfinţilor şi a prezentat volumul 21, apărut în aceste zile la Tipografia ”Candela cuvântului” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi intitulat: „Rugăciune. Educaţie. Filantropie“.

Volumul a fost prefaţat de ierarhul Dunării de Jos şi realizat prin contribuţia ştiinţifică a elevilor de la seminarul gălăţean şi de la alte şcoli teologice din ţară, coordonaţi de profesorii lor.

La eveniment a particitat şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, care a adresat un cuvânt de apreciere pentru organizarea acestui Simpozion, precum şi cadre didactice şi elevi de la 14 seminarii telogice din ţară, cărora li s-au adăugat tineri elevi de la 9 prestigioase colegii şi licee din Galaţi, Brăila, Tecuci şi Făurei.

În prima parte au fost susţinute mai multe referate la tema propusă, după care au fost prezentate şi dezbătute aspecte şi situaţii întâlnite în perioada de pandemie, căutându-se totodată soluţii la principalele preocupări, temeri şi perspective ale tinerilor de astăzi.

La această manifestare organizată de Seminarul din Galaţi, au fost jurizate peste 40 de lucrări compuse de elevii înscrişi, care se vor regăsi într-un nou volum ce va fi tipărit anul viitor.

În perioada următoare, tinerii participanţi şi cei implicaţi în buna desfăşurare a evenimentului vor primi din partea organizatorilor Diplome de participare şi alte publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook