Astăzi, 10 noiembrie 2022, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a premiat pe elevii de la învăţământul primar şi gimnazial din cadrul Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Andrei” din Galaţi.
Evenimentul a fost o continuare fiească şi o încununare a efortului, implicării şi preocupării tinerilor seminarişti gălăţeni de la clasele I-VIII în cadrul concursului de eseuri dedicat anului omagial al rugăciunii şi celor doi ocrotitori spirituali ai capelei şi ai şcolii lor, Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie.
După ce ieri, copii înscrişi la această şcoală teologică au participat la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul pomenirii Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina şi mulţi au fost împărtăţiţi cu Sfintele Taine, astăzi, ierarhul locului a venit în mijlocul lor pentru a-i binecuvânta şi a le oferi daruri.
Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în capela instituţiei de învăţământ în prezenţa cadrelor didactice şi a celor 180 de elevi din ciclul primar şi gimnazial participanţi la concurs.
Micii seminarişti, sub îndrumarea cadrelor didactice, au prezentat şi o expoziţie tematică cu desene, picturi şi alte obiecte realizate de ei, au rostit rugăciuni şi au interpretat cu multă bucurie şi gingăşie cântece religioase.
Părintele Arhiepiscop a transmis un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere îndrumătorilor şi părinţilor pentru efortul depus în formarea şi educarea acestor tinere vlăstare, care ne aduc pace, bucurie şi lumină prin curăţia sufletească, puritatea şi sinceritatea lor.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a purtat un dialog-cateheză cu elevii prezenţi, după care le-a oferit celor mici diplomele şi darurile pregătite special pentru acest moment.
Doi dintre copiii participanţi la concurs au fost invitat de ierarhul locului la conferinţa preoţească de toamnă de luni, 14 noiembrie, pentru a prezenta mărturii din rugăciunea personală surprinse în portofoliile lor.
Totodată, chiriarhul a mulţumit conducerii seminarului pentru oficierea în fiecare zi a Sfintei Liturghii în capela şcolii.
La final, Ahipăstorul Dunării de Jos a binecuvântat clopotniţa cu cele două clopote noi din apropierea capelei.
Înaltpreasfinţia Sa le-a explicat tinerilor seminarişti semnificaţia teologică a clopotului și toacei în Biserica Ortodoxă şi i-a îndemnat să lectureze cartea despre clopote şi toacă a preotului prof. dr. Daniel Benga, apărută cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2018.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact