Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos – Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul poporului român şi protector ceresc al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe strămoşeşti, reprezintă în fiecare an prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii de la Dunărea de Jos.

Mai cu seamă, în acest an când se împlinesc treizeci de ani de când Sfântului Apostol Andrei a fost chemat ca ocrotitor spiritual al oraşului Galaţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a organizat un amplu program pastoral-misionar, cultural-educaţional şi social-filantropic, care a continuat astăzi, 27 noiembrie, cu tradiţionala procesiune „Călători pe cărările sfinţilor“.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovine, au fost aduse la Galaţi, de la Mănăstirea Neamţ, moaştele Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, de către o delegaţie a acestei mănăstiri condusă de părintele arhimandrit Benedict Sauciuc.

Racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, de către chiriahul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu monahii şi monahiile de la mănăstirile eparhiei, preoţi, elevi seminarişti, studenţi, copii şi numeroşi credincioşi pelerini.

De aici, după o scurtă rugăciune de mulţumire, în sunet de cântări bisericeşti şi mireasmă de tămâie, pelerinii au plecat în procesiune pe Calea Domnească către Catedrala arhiepiscopală.

La intersecţia străzilor Domnească cu Basarabiei au fost aduse de la Reşedinţa arhiepiscopală şi moaştele Sfântului Apostol Andrei, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Procesiunea a continuat spre Catedrala Arhiepiscopală, unde, în locaşul de cult a fost săvârşită o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revăsate de Dumnezeu asupra clerului şi credincioşilor acestei eparhii.

A urmat cuvântul de învăţătură al Arhipăstorului Dunării de Jos adresat celor prezenţi în care a vorbit despre viaţa aleasă şi activitatea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ.

În continuare, preacuviosul părinte arhimandrit Benedict Sauciuc a vorbit despre reînnoirea isihastă a monahismului românesc prin lucrarea neobosită a Sfântului Paisie de la Neamț.

Precuviosul părinte stareţ al Mănăstirii Neamţ a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian distincţia eparhială „Crucea Sfântului Apostol Andrei“.

Un grup de copii din Ucraina au interpretat cu multă emoţie şi câteva cântece închinate Sfântului Paisie, s-au închinat la sfintele moaşte şi au primit iconiţe şi daruri din partea ierarhului Dunării de Jos.

Sfintele odoare au fost aşezate spre închinare pe baldachinul special amenajat în apropierea locaşului de cult.

Foarte mulţi credincioşi din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila, dar şi din alte judeţe ale ţării, au rămas până târziu în noapte la slujba Privegherii şi apoi la Sfânta Liturghie de noapte săvârşită de chiriarhul locului.

În tot acest timp de rugăciune, credincioşii s-au închinat şi au sărutat cu mare evlavie moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ şi ale Sfântului Apostol Andrei.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook