Astăzi, 27 noiembrie 2022, în duminica a 30-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Ap. Andrei” din municipiul Galați.
La slujbă au fost prezenţi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui sfânt locaş.
În cadrul slujbei, tânărul Manole Iulian Sandu a fost hirotonit întru diacon, iar cucernicul diaconIonuţ Claudiu Iosipescu a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Slivna, protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi.
La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintle Taine.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca din capitolul 18, versetele de la 18 la 27, unde este relatată Pilda dregătorului bogat -Păzirea poruncilor.
„Împărăţia lui Dumenzu se obţine atât prin eforturile noastre, dar mai ales prin implicarea lui Dumnezeu.
Tema de astăzi este preocuparea noastră pentru cele ce se întâmplă cu noi după ce sfârşim viaţa scurtă pe pământ. Nu toţi ne punem această întrebare, nu toţi realizăm că viaţa pe pământ este o viaţă scurtă, însă toţi încercăm să prelungim viaţa pe pământ. Trebuie să facem o subliniere şi anume că, viaţa pe pământ nu este separată de viaţa veşnică şi nici viaţa veşnică nu se poate obţine fără viaţa de aici de pe pământ. Mai curând, putem observa că este o curgere firească a vieţii, a vieţuirii de aici de pe pământ în împărăţia lui Dumnezeu. Aceasta ne este arată şi într-o rugăciune în care se pune că «seminţia lui va moşteni pământul»(Psalmul 24, 14).
Pe de altă parte, părerile noastre despre cele pământeşti sunt foarte subiective, deoarece unii dintre noi chiar credem că suntem proprietarii pământulu, însă se pare că pământul este proprietarul nostru, nu noi am făcut pământul, ci din pământ ne-a făcut Dumnezeu pe noi. De aceea, poate înţelesul cel mai înţelept al legăturii noastre cu viaţa pământească este acela de a fi temporar beneficiarii unui dar mare pe care ni L-a făcut Dumnezeu, şi anume pământul acesta şi lumea. [...]
Îndepărtarea noastră ca oameni de Dumnezeu ne-a îndepărtat şi de darurile lui Dumnezeu şi n-am mai văzut în pământ şi în lume un dar a lui Dumnezeu, ci am văzut o proprietate egoistă a noastră. Cea mai mare cădere este aceea de a te aşeza pe acest pământ în locul lui Dumnezeu, «Cel ce a făcut cerul şi pământul şi marea şi toate cele ce sunt în ele»(Fapte 14, 15)“, a spus ierarhul Dunării de Jos.
La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact