Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual printr-un eveniment cultural-misionar de excepţie, şi anume Simpozionul naţional interseminarial.

Anul acesta, tema tratată în cadrul celei de-a 23-a ediţie a simpozionului a fost dedicată rugăciunii şi sfinţilor isihaşti şi s-a intitulat „Rugăciunea tinerilor seminarişti în anul sfinţilor isihaşti“.

Lucrările simpozionului au fost precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii în Capela seminarului gălăţean, oficiată de preoţii profesori ai acestei şcoli, în prezenţa delegaţiilor de la celelalte seminarii teologice din ţară.

În continuare, dezbaterile întrunirii teologice s-au desfăşurat în format hibrid, cu participare fizică în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

În deschidere, spre bucuria şi încântarea participanţilor, Corul Seminarului Teologic „Sf. Andrei” din Galaţi a interpretat câteva creaţii muzicale religioase.

La manifestarea culturală şi educaţională a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi precuviosul părinte arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, aflat în aceste zile la Galaţi cu sfintele moaşte ale Sfântului Paisie Velicicovschi, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Ierarhul locului a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit şi a apreciat implicarea elevilor şi a cadrelor didactice în acest demers educaţional important care a reuşit pe parcursul a 23 de ani să adune laolaltă foarte mulţi tineri liceeni.

La eveniment au participat preoţi profesori şi elevi reprezentanţi ai seminarelor teologice de la Iaşi, Mănăstirea Neamţ, Piatra-Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Buzău, Câmpulung Muscel, Huşi, Baia Mare, Tulcea, Dorohoi, Slobozia şi Galaţi, cărora li s-au adăugat tineri elevi ai unor prestigioase licee şi colegii din Galaţi, Brăila, Tecuci, Făurei, Ianca şi Însurăţei.

Peste 20 de seminarii şi licee din ţară s-au numărat printre participanţii la această manifestare organizată de Seminarul din Galaţi, cu un număr de 74 de lucrări înscrise şi transmise la Simpozion.

Cu acest prilej, a fost prezentat numărul 22 al volumului intitulat „Dascăli – duhovnici de seamă ai şcolii mele care odihnesc în cimitirul din oraşul – satul natal“. Cartea apărută în aceste zile la Tipografia „Candela cuvântului“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost realizată prin contribuţia ştiinţifică a elevilor de la seminarul gălăţean şi de la alte şcoli teologice din ţară, coordonaţi de profesorii lor.

În încheiere au fost oferite Diplome de participare şi alte publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, tuturor tinerilor implicaţi în buna desfăşurare a evenimentului.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook