Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

De treizeci de ani, ziua de cinstire a Sfântului Apostol Andrei, primul apostol al lui Hristos, ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, dar şi al întregii Românii, reprezintă pentru clericii şi credincioşii din această parte a ţării prilej sporit de rugăciune, comuniune şi binecuvântare prin mijlocirea sfinţilor veniţi prin sfintele lor moaşte în cetatea de la Dunărea de Jos. 

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul acestei sărbători au culminat astăzi, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului, cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către opt ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea andreiană de la Galaţi s-au închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, aşezate spre venerarepe baldachinul special amenajat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale.

Din soborul de arhierei au făcut parte ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Antonie, Episcop de Bălți, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Nichifor Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi PS Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

La slujbă au participat profesori, oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene, precum şi numeroşi credincioşi.

Cuvântul de învăţătură, a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul. Ierarhul ieşean a vorbit despre alegerea de către Mântuitorul Hristos a primului Său apostol şi despre lucrarea misionară de vestire a Evangheliei înfăptuită de Sfântul Andrei.

În continuare, mai mulţi copii şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit celor prezenţi despre ajutorul pe care îl primim de la Dumnezeu prin mijlocirea sfinţilor, precum şi despre necesitatea rugăciunii în viaţa fiecărui creştin, pelerinajul la sfintele moaşte fiind un exemplu de rugăciune şi urcuş către sfinţenie.

Părintele Arhiepiscop Casian a creionat aspecte din viaţa strălucitului slujitor al monahismului ortodox, rugător neadormit şi traducător al Sfinţilor Părinţi, Sfântul Paisie de la Neamţ.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a amintit celor prezenţi că Sfântul Apostol Andrei este de trei decenii ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, al multor biserici edificate în ţara noastră, între care se numără şi Catedrala Mântuirii Neamului,dar şi al multor tineri şi tinere din judeţele Galaţi şi Brăila. Ierarhul a arătat că în Eparhia Dunării de Jos, conform statisticii oferite de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, 37.842 de persoane poartă numele de Andrei şi Andreea.

După cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, protoiereul de Galaţi, preotul Valentin Rădoi a citit documentul prin care, acum treizeci de aniprin hotărârea Consiliului Local Galaţi, Sfântul Apostol Andrei a fost chemat ca ocrotitor spiritual al municipiului Galaţi.

În contextul proclamării anului 2022 ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului“ și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț“ în Patriarhia Română, în semn de binecuvântare, recunoştinţă şi preţuire pentru credincioşia, evlavia, răbdarea în suferinţă şi stăruinţa în rugăciune, Înaltpreasfinţia Sa a acordat unor părinţi jertfelnici, vârstnici şi monahi rugători, precum şi unor tineri care au biruit suferinţa, cea mai înaltă distincţieeparhială pentru mireni - „Vrednicia andreiană“.

Diplome şi premii au primit astăzi din partea ierarhului locului şi doi olimpici din Galaţi şi Brăila şi competitorii clasaţi pe primele locuri la prima ediţia a ”Crosului andreian”, desfăşurat în această lună în municipiul Galaţi.

La final, un grup de credincioşi din localitatea Giurgiuleşti, Republica Moldova, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional, au interpretat câteva cântece religioase.

Chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit ierarhilor invitaţi şi tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragoste pentru sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu.

În Aula Magna a Centrului pastoral-misionar „Sf. Ioan Casian“ din incinta Reşedinţei arhiepiscopale, în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru activitatea de excepţie în slujirea Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în apărarea valorilor creştine şi promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian le-a oferitcelor şapte ierarhi care au slujit astăzi la Galaţi, Ordinul eparhial „Crucea Sfântului Andrei“.

Pe parcursul întregii zile, mulţi credincioşi au continuat să se închine la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook