În Duminica a 25-a după Rusalii, credincioşii din comunitatea parohială Brăhăşeşti 2, protopopiatul Nicoreşti, judeţul Galaţi, au trăit momente de bucurie şi de profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Lăcaşul de cult a primit cu acest prilej şi hramul ”Duminica Sfinţilor Români”.
Slujba de târnosire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, a multor elevi de la şcoala gimnazială din localitate, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti, precum şi a credincioşilor din localitatea Brăhăşeşti, dar şi din alte localități învecinate veniţi special pentru a participa la acest eveniment.
După slujba de sfinţire, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în apropierea bisericii.
Pentru credincioşii participanţi la această sărbătoare, trecerea prin Sfântul Altar, după sfinţire, şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, au reprezentat momente unice, pline de evlavie şi de emoţie sfântă.
Ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos îi prezintă unui învăţător de lege Pilda samarineanului milostiv.
În partea finală a cuvântului, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre lucrarea pastoral-misionară deosebită a preotului din această parohie, care a reuşit să construiască anul trecut, în câteva luni, o casă nouă pentru o familie nevoiaşă cu trei copii, trecută printr-o mare suferinţă provocată de pierderea mamei în urma unei boli necruţătoare.
În continuare, pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a lăcaşului de cult, ierarhul locului a acordat preotului paroh Cătălin Tudose rangul de iconom stavrofor cu distincţia „Crucea Sfântului Apostol Andrei“ pentru clerici, iar cei care au sprijinit aceste lucrări au primit Diplome de ctitor.
De asemenea, pentru susţinerea activităţilor liturgice şi misionare ca elev seminarist şi student teolog şi pentru promovarea prin competenţă, decenţă şi entuziasm a activităţilor bisericeşti de la Dunărea de Jos la postul de televiziune al Patriarhiei Române, Trinitas TV, cucernicul diacon Nicolae Sevastre, fiu al comunei Brăhăşeşti, a primit distincţia „Vrednicia andreiană“.
Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru preoţii, ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice.
⁕⁕⁕
Înainte de actuala biserică, în anul 1807, s-a construit în satul Brăhăşeşti o bisericuță din lemn de stejar cu hramul ,,Sfinții Voievozi Mihail şi Gavriil”.
Locul pe care s-a ridicat sfântul lăcaș a fost donat de familia Lucreţia şi Ioan Berza, iar construcția bisericii a început în anul 1925, prin strădania preotului Gheorghe Capotă şi prin osteneala unui comitet de inițiativă format din credincioși de frunte ai parohiei, ajutaţi de locuitorii satului Brăhăşeşti și ai satelor vecine. O preţioasă danie a fost a domnului colonel Coman Ionescu, în amintirea decedatei sale soţii Maria.
Pictura a fost executată de I. Dogărescu din Bucureşti, iar în ziua de 13 noiembrie 1933 biserica a fost târnosită de către Episcopul Lucian Triteanu al Romanului.
Cutremurul din 9/10 noiembrie 1940 a afectat cele două turle din zona din faţa bisericii şi a deteriorat o parte din zidărie şi din pictură. În 1941 s-au făcut reparaţii la acoperiş, iar în 1948 la zidărie.
La 16 septembrie 1956, cu binecuvântarea Episcopului Antim al Buzăului, s-a realizat restaurarea picturii de Ec. Ardeleanu.
Între anii 2017-2019, cu binecuvântarea chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pictura executată în tehnica ulei a fost restaurată de pictorul Valeriu Șușnea din Buzău și de tehnicianul restaurator Doru Istrate din Vaslui, paroh fiind preotul Cătălin Tudose.
După restaurarea picturii de pe catapeteasmă, noul lăcaş de cult a fost ȋmpodobit cu străni din lemn de stejar şi înzestrat de credincioșii parohiei cu cele necesare slujirii.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact