Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 24 octombrie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba de sfinţire a catedralei din Tecuci, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Ierarh Iachint de Vicina”.

Programul a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii, prezidată de chiriarhul Dunării de Jos, alături de Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor şi de Preasfinţitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, de pc. pr. Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, de membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial şi de membrii Adunării Eparhiale, precum şi de autorităţi locale şi judeţene şi numeroşi credincioşi din oraş şi din judeţ.

Catedrala datează din anul 1938, construită sub supravegherea lui Iosif Polano şi sub conducerea unui comitet prezidat de Alecu Anastasiu, în urma proiectului întocmit de I.D.Trainescu şi fiica sa Magda. Cu toate că în anul 1919 s-a constituit un Comitet de Construcţie al Catedralei în frunte cu protoiereul Nicolae Conduratu, datorită problemelor financiare, punerea pietrei de temelie nu s-a putu face decât abia la 31 iulie 1938. Lucrările continuă până între anii 1966-1967, când începe lucrul la pictura în stil fresco de către pictorii Iosif Vass (Sfântul Altar, pronaos, tinda bisericii) şi Răducanu Gheorghe (turla şi absidele).

În data de 12 octombrie 1969 este sfinţită catedrala de către Episcopul Chesarie Păunescu. Datorită fumului de lumănări s-au intreprins lucrări de restaurare între anii 2002-2005 de către Valeriu Şuşnea şi tehnicianul restaurator Doru Istrate, sub directa supraveghere a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, atunci Episcop al Dunării de Jos şi a pc. pr. protoiereu Gheorghe Joghiu.

În cuvântul său, chiriarhul Dunării de Jos a subliniat importanţa unui astfel de locaş, în centrul oraşului Tecuci, care „oglindeşte nu numai fiinşa oraşului, nu numai concepţia de credinţă religioasă şi morală a credincioşilor săi, ci arată prin măreţia ei, trecutul unei vieţi creştine înfloritoare şi pilduitoare, de unde generaţia actuală şi viitoare să se inspire pentru o viaţă autentic creştină în duhul evlaviei strămoşeşti”.

La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a acordat pc. pr. Vasile Ramfu medalia Eparhială „Sfântul Apostol Andrei” şi pc. pr. Roşu Mihai, rangul de iconom stafrofor, pentru întreaga activitate desfăşurată în parohie.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook