În perioada 29-30 octombrie a.c., la Galaţi a avut loc întrunirea informală a Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării (CORD), important factor de decizie în proiectele de dezvoltare din cadrul Strategiei Dunării. Reuniunea de la Galaţi a fost organizată la iniţiativa primarului municipiului, dl. Marius Stan.
Prima parte a reuniunii a avut loc în seara zilei de 29 noiembrie în Aula Magna a Centrului pastoral „Sf. Ioan Casian“ din incinta Centrul Eparhial al Dunării de Jos.
Alături de înaltele oficialităţi ale judeţelor Galaţi, Brăila şi Tulcea şi oameni de cultură din întreaga ţară, au participat distinşi oaspeţi europeni între care: Mr. Peter Langer, coordonatorul general al CORD, H.E. Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei în România, Mr. Hans Peter Herdlitschka, ministrul de finanţe al Landului Baden Wurttemberg, Mr. Eric Bartha, secretar general al CORD, Mr. Alexander Benczek, preşedinte „Danube Legal Alliance”, Mr. Gerhard Skoff, preşedintele Comitetului pentru Turism, Mr. Stefko Burdzhiev, guvernatorul Regiunii Ruse din Bulgaria, Mr. Simeonov Nicolay, consultant Regiunea Ruse din Bulgaria, Mr. Ganev Kostadin, secretar ştiinţific, Academia Bulgară de Ştiinţe, Mrs. Nikolova Nikolina, ministru adjunct, Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice şi Mr. Jurgen Raizner, director Centrul Steinbeis Transfer.
După sosirea oaspeţilor în Aula Magna, corul „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a interpretat un concert de cântări psaltice, precum şi piese din folclorul românesc dobrogean.
Primirea la Centrul eparhial din Galaţi a reprezentanţilor Comisiei Oraşelor şi Regiunilor Dunării (CORD), de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, s-a datorat unor motive de ordin istoric, pastoral şi social.
„În primul rând, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, este vorba de unica Eparhie de pe Dunăre care poartă în titulatura sa numele bătrânului fluviu – «axul istoric al Europei». De-a lungul său au luat fiinţă importante centre de spiritualitate, dar şi de schimburi comerciale. La 1856, după Războiul Crimeii şi semnarea Tratatului de pace de la Paris, la Galaţi a fost înfiinţată Comisia Dunării, organism internaţional ce viza deschiderea socio-economică a zonei Dunării de Jos spre Orient şi Occident deopotrivă.
Galaţii s-au constituit de-a lungul vremii într-un important nod comercial şi economic, dar şi în locul de reşedinţă a Eparhiei Dunării de Jos, care şi-a mutat centrul adminsitrativ-pastoral de la Ismail în portul de pe Dunăre, la 1878, în contextul Războiului de Independenţă. Prin aceasta, Eparhia este un simbol al unităţii de credinţă şi de neam, dar şi al deschiderii spirituale către naţiunile vecine!”.
Întrunirea reprezentanţilor CORD cu ierarhul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor guvernamentale, locale şi regionale, responsabile cu stabilirea Strategiei Dunării în următorii ani, reprezintă un moment de referinţă, prin reluarea legăturilor cu reprezentanţii Comisiei Dunării şi plasarea din nou a Galaţiului pe harta europeană a oraşelor importante de pe cursul fluviului.
Prin organizarea la Galaţi a Întrunirii informale a reprezentanţilor Comisiei Oraşelor şi Regiunilor Dunării, se doreşte ca eforturile Primăriei şi celorlalte instituţii gălăţene, conjugate cu cele ale autorităţilor din Brăila şi Tulcea, să conducă la relansarea zonei din punct de vedere socio-economic, prin lansarea de proiecte de dezvoltare a porturilor şi comunităţilor umane din zonă, dar şi de afirmare a valorilor spiritual-culturale ale regiunii Dunării de Jos.
Lucrările au continuat în data de 30 octombrie la Grădina Botanică din Galaţi.
FacebookContact