Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XXI-a după Rusalii, credincioşii parohiei „Sf. Cuvioasă Parascheva“ din municipiul Brăila, au participat la târnosirea bisericii parohiale. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor pastoral-misionare şi social-filantropice dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

În debutul evenimentului Înaltpreasfinţia Sa a vizitat vechiul Paraclis, care se afla în imediata vecinătate a noului locaş de cult.

Slujba de sfințire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a credincioşilor din parohie şi din întreaga urbe brăileană. Cu acest prilej Biserica Sf. Cuv. Parascheva din Brăila a fost aşezată şi sub ocrotirea Sf. Sava de la Buzău.

După tradiție, cei prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare a ierarhului locului.

În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa mulţimii evlavioase a credincioşilor.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se cu peste 1.000 de pachete cu hrană şi daruri de suflet, atât pentru credincioşii participanţi, cât şi pentru persoanele bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

***

Prima atestare documentară a parohiei datează din anul 1871, când credincioşii din suburbia „Atârnaţi Brăila“ au cerut Primăriei loc pentru construirea unei biserici. Acest demers s-a concretizat în luna mai a anului 1877 când a avut loc întemeierea parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva“.

Prima biserică, finalizată în anul 1892, urmare unei erori tehnice, s-a prăbuşit după numai 4 ani, provocând o mare mâhnire în sufletele credincioşilor.

În acelaşi an a fost construit un nou paraclis, sfinţit la data de 8 decembrie 1896 de către Episcopul Iosif Gheorghian al Dunării de Jos.

La data de 29 septembrie 1935 a fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică.  Datorită greutăţilor financiare, lucrările de construcţie au fost întrerupte de mai multe ori. În anul 1958, deşi se afla într-o fază avansată de finalizare a lucrărilor, biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva“, alături de biserica „Sfântul Spiridon” –din Brăila, au fost trecute în planul de sistematizare a oraşului, de către autorităţile comuniste. Astfel, în 1962 această sfântă biserică a fost înscrisă pe lista imobilelor ce urmau a fi expropriate şi demolate, iar în a treia săptămână din Postul Mare a anului 1964 ea a fost dinamitată şi distrusă.

Dezvoltarea urbană din ultimele decenii a făcut ca acest paraclis să devină neîncăpător şi nesigur pentru sutele de credincioşi care participau la sfintele slujbe. În acest context, la data de 4 decembrie 2005, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pune piatra de temelie pentru actualul locaş de închinare, finalizat în anul 2014, în urma hărniciei şi dărniciei bunilor credincioşi brăileni dar şi a daniilor venite prin Aşezământul Social-Filantropic parohial închinat Cuvioasei Parascheva.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook