În Duminica a XXIII-a după Rusalii, credincioşii parohiei Ulmu din judeţul Brăila s-au aflat în zi de aleasă sărbătoare, întrucât au participat la resfinţirea bisericii parohiale cu hramul „Sf. Ierah Nicolae“, prolej cu care locaşul de cult a fost aşezat şi sub ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Prima menţiune documentară despre localitatea Ulmu datează din anul 1720, când s-a înfiinţat această aşezare, pe moşia Zăvoaia, la movila Ulmului (situată la 10-15 km spre est de satul de astăzi), de la care şi-a luat numele.
Între anii 1929 şi 1968 localitatea a fost numită „General Poetaş“ (după numele unui general militar, Stan Poetaş – fiu al satului, căzut la datorie în Primul Război Mondial), la acea vreme fiind formată din satele Ulmu, Mohreanu şi Pribeagu.
În anul 1800, pe malul râului Călmăţui, a fost contruită biserica veche a satului o biserică modestă, acoperită cu stuf.
Noua biserică a fost construită între anii 1859-1862, pe cheltuiala egumenului mănăstirii „Sfântul Gheorghe Nou“ din Bucureşti, şi a fost sfinţită în data de 23 decembrie 1862.
Din cauza deteriorărilor survenite de-a lungul timpului, sfântul locaş de închinare a fost reparat de mai multe ori, iar la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, din anul 2010, s-au demarat ample lucrări de consolidare şi restaurare.
Totodată, a fost construită o nouă clopotniţă din zid şi o casă parohială.
Slujba de resfinţire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa credincioşilor din parohie şi a autorităţilor locale.
După tradiţie, cei prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare a ierarhului locului.
De asemenea, au fost sfinţite noua clopotniţă şi casa parohială.
În continuare, ierarhul a săvârşi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi nu numai.
La momentele liturgice cuvenit, tânărul teolog Mihail Bichir a fost hirotonit diacon iar grupul de copii de la programul „Hristos împărtăţit copiilor“, prezent la Sfânta Liturghie, a susţinut un scurt program artistic.
Pentru bogata activitate misionară, educaţională, social-filantropică şi edilitară, pc. pr. paroh Ionuţ Dogaru şi alţi preoţi din cadrul Protoieriei Făurei au primit diferite ranguri bisericeşti
Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se atât pentru credincioşii participanţi, cât şi pentru persoanele bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.
FacebookContact