Parohia gălăţeană ce-l are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost în această săptămână premergătoare hramului bisericii gazda mai multor activităţi liturgice, pastoral-misionare, cultural-educaţionale şisocial-filantropice.
La începutul săptămânii, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au vizitat 30 de deţinuţi din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi, pentru ale oferi mai multe daruri, ce au constat în obiecte vestimentare, alimente şi cărţi de zidire sufletească.
Activităţile au continuat pe tot parcursul săptămânii la cele două şcoli aflate pe teritoriul canonic al parohiei, unde, cu sprijinul profesorilor de religie au fost prezentate elevilor lecţii-cateheză ce au vizat aspecte din viaţa şi mucenicia Sfântului Dimitrie, dar şi fragmente accesibile nivelului lor de înţelegere despre evenimentele şi personalităţile marcante ce au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1918.
În ajunul sărbătorii Sfântului Mucenic Dimitrie, Centrul de zi pentru copii din incinta parohiei s-a dovedit a fi neîncăpător pentru tinerii şi credincioşii veniţi la Spectacolul cultural-artistic oferit de elevii Şcolii Gimnaziale nr. 33 din Galaţi.
Cei 100 de elevii au încântat publicul cu poezii, piese de teatru, cântecedin repertoriul naţional, în care interpretarea deosebită a produs emoţie, admiraţie şi bucurie.
Toţi cei prezenţi la eveniment au avut posibilitatea de a vizita şi Expoziţia de documente şi imagini dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi jertfei Eroilor din Primul Război Mondial, organizată de această parohie în colaborare cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi Muzeul Ianca din judeţul Brăila.
În cadrul expoziţiei, au fost prezentate imagini inedite cu preoţi militari, soldaţi, acţiunimilitare propriu-zise pe frontulde luptă, spitale de campanie şi acordarea de îngrijiri medicale bolnavilor.
De asemenea, cu sprijinul Asociaţiei „Tradiţia Militară” din Galaţi, în cadrul expoziţiei au fostprezentate şi câteva uniformele militare din timpul Primului Război Mondial.
După programul de la Centrul social, credincioşii au participat în biserica parohială la slujba Vecerniei, unită cu Litia şi Acatistul Sf. Mc. Dimitrie.
În ziua de prăznuire a Sfântului Dimitrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi în prezenţa a numeroşi copii şi credincioşi din parohie şi din întreg municipiul Galaţi.
FacebookContact