Joi, 3 octombrie 2019, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria“ din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I“, a avut loc lansarea volumului „Averea bunei educații“ a distinsului diplomat şi antropolog român Teodor Baconschi.
Cu acest prilej, distinsul invitat a susținut şi conferința intitulată „Educația ca miză a libertății“.
Evenimentul cultural-educativ, la care a participat şi Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost moderat de domnul prof. univ. dr. Ionel Cândea, în prezenţa a numeroşi oameni de cultură, preoţi, studenţi, elevi şi credincioşi din municipiul Brăila.
În deschidere, chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat manifestarea culturală şi a subliniat câteva din aspectele importante ale educaţiei, cuprinse în această valoroasă carte.
„Cartea este o corectare a tuturor factorilor implicaţi în educaţie. În primul rând familia, care nu poate să abdice de la rolul ei educaţional, apoi copiii, un factor foarte important în educaţie. Această carte începe printr-o mulţumire adresată de tată celor doi copii ai săi pentru că au fost factori pozitivi în dialogul despre educaţie. Cred că este prima dată când un tată mulţumeşte copiilor pentru că aceştia au ştiut să-şi urmeze părinţii, iar părinţii au ştiut să-şi urmeze copiii în ţară şi în lume.[...]
Autorul ne atrage atenţia că educaţia nu trebuie să rămână doar pe umerii şcolii, ci societatea este foarte responsabilă de educaţie. Societatea este o şcoală întreagă“, a spus ierarhul Dunării de Jos.
În continuare, autorul cărţii a susţinut conferinţa propriu-zisă, în care a punctat reperele esenţiale ce trebuie să se regăsească în educaţia copiilor.
Educaţia la nivel mondial, educaţia în ţara noastră, evoluţia educaţiei şi necesitatea renaşterii educaţiei prin conlucrarea persoanelor cu experienţă şi mai în vârstă cu generaţia tânără, sunt doar câteva din aspectele dezbătute cu mare atenţie de autor.
De asemenea, în cadrul susţinerii a fost evidenţiată nevoia realizării unui proiect educaţional serios, arătându-se totodată că familia trebuie să devină primul aliat al şcolii publice în educarea copiilor.
Trei scriitori brăileni au reliefat importanţa acestei cărţi care se constituie ca un „manual de supravieţuire“, care vine „ca o ploaie de vară după o secetă lungă“, arătându-ne „direcţia în care putem să conectăm, să dirijăm şi să educăm“.
În partea a doua a întâlnirii, domnul Baconschi a răspuns întrebărilor adresate din partea publicului, iar tinerii prezenţi în sală au fost provocaţi pentru a-şi exprima opiniile cu privire la aspectele pozitive şi negative pe care aceştia le-au sesizat în actul educaţional.
La finalul conferinței, organizatorii i-au oferit domnului Teodor Baconschi două medalii şi mai multe volume apărute la Editura „Istros“ a Muzeului Brăilei „Carol I“, mulțumindu-i pentru prezența sa în mijlocul brăilenilor şi pentru cuvintele pline de convingere adresate.
La plecare, mulţi dintre cei prezenţi în sală au primit autografe din partea autorului pe volumul lansat astăzi.
***
Volumul apărut la Editura „Univers“, în anul 2019, cuprinde cinci părţi, precedate de o introducere cu care se deschide tematica volumului.
După cum însuşi autorul mărturiseşte, „Cartea aceasta se adresează celor binecuvântaţi cu copii, arătându-le pistele clasice ale unei bune educaţii. Veţi găsi în ea suficiente argumente şi sfaturi practice pentru a redeveni optimişti, dar şi realişti, adică foarte răbdători, căci buna educaţie nu e o marfă, ci un proces delicat de interacţiune pedagogică, pe fondul căruia noi înşine, ca părinţi, suferim o necesară evoluţie. Buna educaţie nu este nici o pradă, nici un premiu, ci un spor inteligent adus propriei umanităţi, într-o lume complicată şi nelipsită de riscuri. Odată obţinută, ea îi pregăteşte pe urmaşii noştri pentru o viaţă autentică, de care se vor putea bucura pe deplin, mai ales în momentele de cumpănă, când trebuie să aleagă o schimbare de parcurs“.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact