În Duminica a 20-a după Rusalii, mulțime de credincioși din comunitatea parohială Tuluceşti 2, judeţul Galaţi, au trăit momente de o profundă simțire duhovnicească prin participarea la sfințirea bisericii parohiale închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Slujba de târnosire a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența ctitorilor, autorităților locale și județene, precum şi a numeroși credincioşi din parohie şi din împrejurimi.
Pentru credincioșii participanți, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire, și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie și emoție sfântă.
În continuare, ierarhul, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa numeroșilor credincioşi.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de tineri de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați.
La Sfânta Liturghie au participat şi numeroşi elevi de la Şcoala Gimnazială Tuluceşti, costumaţi în frumosul port tradiţional al zonei, care, la momentul chinonicului au interpretat pricesne şi cântece patriotice.
La momentul cuvenit, mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a tâlcuit Evanghelia din această zi, arătând că ajutorului pe care îl primim de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos în grelele încercări prin care trecem, poate veni chiar şi atunci când credem că nu mai putem face nimic.
Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat preotului paroh Pavel Stoica rangul de iconom.
De asemenea, cei care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii au primit din partea ierarhului Dunării de Jos, diplome de ctitori.
Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, dar și pentru preoții, învățătorii, primarii vrednici și ctitorii acestui sfânt locaș trecuţi la cele veșnice, urmat de tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.
La final, au fost împărţite peste 1000 de pachete cu alimente celor prezenţi la această sărbătoare a localităţii.
De la biserică, chiriarhul Dunării de Jos a mers la casa unei profesoare în vârstă de 94 de ani din localitate, pentru a-i oferi distincția eparhială „Vrednicia andreiană“ și o icoană, în semn de recunoștință și de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată la catedră.
În continuare, Arhipăstorul Dunării de Jos a vizitat Muzeul etnografic „Vatra cu dor“ din localitatea Șivița, județul Galați, organizat excepțional de către cunoscutul artist popular Paul Buța.
Etnograful gălățean a conceput un muzeu sub forma unei „gospodării funcţionale tradiţionale“, în care copiii de vârstă şcolară să poată petrece un timp în lumea „fără electricitate“ dinainte de 1950, cu o mentalitate şi o civilizaţie atât de diferite faţă de prezent. Pentru aceasta, a refăcut o casă veche de chirpici cu două odăi pe „şală“, a acoperit-o cu stuf după tehnica tradiţională, ştiută în sat de doar doi bătrâni, şi în ea a expus obiecte ca în interioarele vechi. În grajduri a organizat ateliere de olărit, de tâmplărie, un război de ţesut şi un război pentru rogojini de stuf. A construit un cuptor de pâine la care se găteşte în stil local, iar la poartă, dintr-un salcâm bătrân, a făcut o troiţă.
Istoric
Parohia Tuluceşti II a luat fiinţă, la 1 iunie 2001, cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, prin desprinderea de Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ – Tuluceşti.
Piatra de temelie pentru noua biserică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a fost aşezată la data de 7 noiembrie 2001, pe terenul de 7500 mp. donat de Consiliul Local al Comunei Tuluceşti.
Întrucât vechea biserică era prea mică pentru numărul credincioşilor din satul Tuluceşti, partea de nord a satului fiind în plină dezvoltare, s-a hotărât construirea unei noi biserici.
Proiectul bisericii a fost executat cu sprijinul IPJ Galaţi, prin domnul Mircea Chiriac şi dra arhitect Iuliana Gabor.
Lucrărilor de construcţie a bisericii, zidăria, acoperişul şi lucrările de amenajare la interior, inclusiv dotarea cu catapeteasmă şi străni au fost realizate între anii 2002-2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, de către preotul paroh Pavel Stoica, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului Parohial.
La ridicarea bisericii au contribuit mai mulți credincioşi din parohie şi din satele vecine, dar și alți oameni de bună credință.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact