Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Localitatea Pietroiu, din judeţul Brăila, a primit astăzi, 12 octombrie, vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ajuns în acest sat al eparhiei pentru a aduce bucurie și întărire duhovnicească prin sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“, sprijin material şi alinare a suferinţelor sufleteşti şi trupeşti prin caravană medicală și binecuvântarea unui Așezământ parohial, precum și înnoire culturală în comunitatea sătească prin simpozionul dedicat scriitorului brăilean Panait Istrati.

Chiriarhul Dunării de Jos a fost însoţit de slujitori din administraţia eparhială, preoţi care exercită şi profesia de medic, profesori şi tineri voluntari din cadrul Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila.

Programul a debutat cu slujba de târnosire a bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“, săvârșită de către  de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența ctitorilor, autorităților locale și județene, precum şi a numeroși credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

După slujba de sfințire, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa credincioşilor, mulți dintre aceștia veniți special din alte localități pentru a participa la eveniment.

La Sfânta Liturghie au participat şi elevi de la Şcoala Primară Pietroiu și de la Școala Gimnazială Baldovinești, costumaţi în frumosul port tradiţional al zonei, care, la momentul chinonicului, au interpretat pricesne şi cântece patriotice.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, arătând, totodată, contribuția majoră a satului românesc la devenirea istorică a poporului român, care a constituit și încă mai constituie un izvor al spiritualității, al culturii și al tradițiilor.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, ierarhul Dunării de Jos a acordat preotului paroh Răzvan Dumitrescu rangul de iconom.

De asemenea, cei care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii au primit din partea ierarhului Dunării de Jos, diplome de ctitori.

Ajutor medical și filantropie creștină

În continuare, cadre medicale voluntare, între care şi preoţi ce au profesia de medic, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la 100 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi.

La final, toți credincioșii prezenți au primit din partea parohiei pachete cu alimente.

Prin contribuția deosebită a domnului profesor Viorel Coman și a câtorva elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila.

Slujirea misionară a fost prelungită din biserică la casele unor credincioşi bătrâni care au primit din partea Părintelui Arhiepiscop distincția eparhială „Vrednicia andreiană“ și alte daruri, în semn de recunoștință și de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată.

Așezământ parohial pentru tineri și vârstnici

Întrucât în ultima perioadă de timp în parohia Baldovinești a fost ridicat un Așezământ socio-cultural, Arhipăstorul Dunării de Jos l-a inaugurat astăzi în prezența preoților participanți la sfințire, a oficialităților locale, a tinerilor și credincioșilor din zonă.

În cadrul acestui Așezământ parohial vor funcționa de astăzi Centrul social „Sfântul Ierarh Nicolae“ și Centrul cultural „Panait Istrati“.

Prin contribuția deosebită a domnului profesor Viorel Coman și a câtorva elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila, în cadrul Așezămăntului s-a desfășurat astăzi și un simpozion dedicat scriitorului Panait Istrati.

Manifestarea cultural-educativă a cuprins prezentarea de repere importante din viața și activitatea scriitorului brăilean Panait Istrati, originar din aceste locuri, dar și o expunere a cărții intitulată „Pe trepte“, a scriitorului Viorel Coman.

Istoric

Localitatea Pietroiu a fost înfiinţată în 1864 prin împroprietărirea a 15 locuitori. Satul apare menționat în anul 1924 în harta Raialei Brăilei, cu vechea denumire de Odaia Paşii, din timpul stăpânirii turceşti.

Piatra de temelie pentru biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ a fost așezată în anul 1998, iar lucrările de construcție a bisericii au fost realizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian prin grija Centrului eparhial, a Protoieriei Brăila și cu osteneala bunilor credincioși ai satului.

În anul 2009, din inițiativa chiriarhului Dunării de Jos, filia Pietroiu a fost transformată în parohie.

Din anul 2014, preotul Răzvan Dumitrescu, împreună cu membrii Consiliului și Comitetului Parohial au continuat lucrările de înfrumusețare a bisericii prin realizarea unor importante acțiuni de consolidare, amenajare interioară și exterioară. De asemenea, s-a construit gardul care împrejmuiește biserica, s-a confecționat o nouă catapeteasmă și s-a placat cu marmură Sfânta Masă din altar.

Rareș Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook