Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Credincioșii Capitalei, dar și pelerini din toată țara au arătat vineri, 25 octombrie, recunoștință și fidelitate în cinstire față de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, participând la pelerinajul tradițional „Calea Sfinților”, eveniment ce deschide anual sărbătoarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale. În acest an, alături de Ocrotitorul Bucureștilor, au fost cinstiți în mod special și Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, și Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș. 

La orele amiezii, clopotele Catedralei Patriarhale și ale Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou au anunțat simultan începutul pelerinajului „Calea Sfinților”. Potrivit tradiției, mii de cre­dincioși bucureșteni, precum și pelerini din toată țara au răspuns chemării Bisericii de a aduce laudă și cinstire sfinților noștri ocrotitori. Ca în fiecare an, procesiunea a început în două locuri din centrul Capitalei, cu două coloane: una de la Catedrala Patriarhală și alta de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, având ca punct de întâlnire Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Prima procesiune a plecat de pe Colina Bucuriei, în sunet de clopote, bătăi de toacă și cântări duhovnicești. Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost scoasă de către slujitorii catedralei, chemând oamenii la împreună-rugăciune și exprimarea comuniunii frățești, în cadrul unui pelerinaj istoric în capitala României. Icoana și racla cu moaștele Sfântului au fost purtate până la Biserica „Sfântul Nicolae”-Vlădica, apoi pe Bd. Regina Maria spre Piața Unirii, până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei, unde s-au întâlnit cele două procesiuni.

La procesiunea cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, au fost prezenți preoți din Admi­nistrația Patriarhală, clerici din protopopiatele sectoarelor 4, 5 și 6 ale Capitalei și din Ilfov Sud, precum și preoți de caritate și capele militare. De asemenea, au participat monahi, stareți și starețe de la mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureștilor. Pe tot traseul procesiunii, soborul de diaconi cu cădelnițe și șase maici de la mănăstirea ilfoveană Țigănești au tămâiat racla cu sfintele moaște, iar Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale a cântat troparul Sfântului Cuvios Dimitrie și alte cântări bisericești. Alături de preoți, în alai s-au aflat sute de credincioși și pelerini veniți în bună rânduială să cinstească sfintele moaște și să se bucure de comuniunea frățească în împreună-rugăciune. 

În cea de-a doua procesiune, condusă de ­Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi de Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, au fost purtate icoana şi moaştele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeş şi icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Dionisie de la Cetatea Albă-Ismail. Aceasta a plecat de la Biserica „Sfântul Spiridon”-Nou, urmând traseul: Calea Şerban Vodă - Strada Bibescu Vodă, până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Cortegiul a fost deschis de clerici purtând Sfânta Cruce, ripide şi steaguri bisericeşti, urmaţi de elevi ai Seminariilor Teologice Ortodoxe „Sfânta Filofteia” de la Mănăstirea Pasărea şi „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti şi preoţii de la protopopiatele sectoarelor 1, 2 și 3 ale Capitalei şi Ilfov Nord. Acestora s-au alăturat şi membrii delegaţiei din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove: preacuviosul arhimandrit Porfirie Dobre, preacuviosul arhimandrit Natanael Prisăcaru, preacuviosul arhimandrit Mihail Ciubatico de la Mănăstirea Sireţi şi preacuvioasa maică egumenă Epistimia de la Mănăstirea Suruceni.

Întâlnirea procesiunilor la Crucea brâncovenească

La Crucea brâncovenească de la baza Colinei Bucuriei, procesiunea cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, care a venit de la Catedrala Patriarhală, s-a întâlnit cu procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, și moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș. Alaiul clericilor și credincioșilor a continuat spre Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, unde a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhi membri ai Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și episcopii-vicari patriarhali, iar cele trei racle cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, și ale Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș au fost așezate spre cinstire în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală.

După intonarea troparelor sfinților și rostirea ecteniei întreite, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Bucuria comuniunii sfinţilor se dăruiește pelerinilor rugători”. În continuare, au rostit cuvinte de mulțumire Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

La final a fost săvârșit Polihroniul, iar în continuare Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de ierarhi, clericii, monahii și monahiile din Arhiepiscopia Bucureștilor, dar și pelerinii prezenți s-au închinat la cele trei racle cu odoare duhov­nicești.

Pelerinajul de pe Dealul Patriarhiei la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, și ale Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș continuă până marți, 29 octombrie 2019. 

Un articol de: Andrei Butu Vasile-Robert Nechifor - Ziarul Lumina

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook