Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Preoţii din protopopiatele Făurei şi Însurăţei din cadrul Eparhiei Dunării de Jos au participat astăzi, 31 octombrie, la Conferinţa pastoral-misionară de toamnă.

Întrunirea s-a desfăşurat în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul“ din satul Târlele Filiu, judeţul Brăila.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei, împreună cu preoţii din cele două protopopiate ale judeţului Brăila, în prezenţa autorităţilor locale, a elevilor şi credincioşilor din această localitate brăileană.

În cadrul slujbei, ierarhul a înălţat rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru cei 64 de tineri trecuţi la cele veşnice în tragedia de acum 4 ani din Bucureşti.

La momentul cuvenit, mai mulți copii din sat prezenți la slujbă, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre importanţa Sfintei Liturghii în viaţa noastră, în cadrul căreia ne împărtăşim real cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, Adevărul Cel de netăgăduit. 

În cuvântul său, Înaltpreasfinţia Sa a amintit celor prezenţi şi despre viaţa părintelui arhimandrit Dometie Manolache, un mare duhovnic al neamului nostru, care şi-a petrecut perioada copilăriei în acest sat brăilean, precizând totodată că, sora părintelui Dometie, Eugenia Manolache, mai târziu Maica Eupraxia, a slujit ca învăţătoare în satul Târlele Filiu.

Tot în locaşul de cult s-au desfăşurat şi lucrările propriu-zise ale conferinţei semestriale, aşezate sub genericul „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti“.

În cadrul conferinţei, Părintele Arhiepiscop a evocat personalitatea marcantă a patriarhului Iustin Moisescu, aducând în atenția auditoriului aspecte definitorii din viața, activitatea bisericească şi cărturărească, dar şi din activitatea administrativă şi cea edilitară a vrednicului patriarh, comemorat în acest an în Biserica Ortodoxă Română.

După cuvântul chiriarhului Dunării de Jos, părintele Gelu Aron, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc a prezentat repere importante din viața şi activitatea celui de-al doilea patriarh al bisericii noastre, Nicodim Munteanu.

În semn de binecuvântare şi prețuire pentru lucrarea desfăşurată în parohii, Înaltpreasfinţia Sa a acordat mai multor preoţi din cele două protopopiate rangurile bisericeşti de sachelar şi iconom, precum şi distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“ pentru protoiereii de Făurei şi de Însurăţei.

Slujirea din biserica parohială s-a încheiat cu săvârşirea slujbei de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, dar şi pentru ctitorii, preoţii, învăţătorii şi conducătorii vrednici ai acestei comunităţi săteşti din judeţul Brăila, trecuţi la cele veşnice.

După slujbă, în cabinetul medical al satului, cadre medicale voluntare au oferit gratuit consultaţii de specialitate persoanelor defavorizate, cu vârste înaintate, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare din acest sat.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor oferite de medicii prezenţi.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a vizitat Casa memorială a părintelui arhimandrit Dometie Manolache (1937 - 1975), despre care, părintele Dumitru Stăniloae afirma că este „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate“, unde a săvârşit o slujbă de pomenire.

Părintele arhimandrit Dometie a fost un remarcabil teolog, un părinte duhovnic apreciat, cu deosebite abilităţi gospodăreşti.

În acest muzeu fondat în anul 2001de către fraţii părintelui Dometie, toţi cei prezenţi astăzi au avut posibilitatea de a admira colecţiile de fotografii familiale ale părintelui, diplomele de studii în xerocopii, cărţi cu privire la viaţa părintelui, veşminte preoţeşti, icoane şi obiecte artizanale.

În semn de preţuire pentru activitatea desfăşurată în localitatea Târlele Filiu, județul Brăila, precum şi pentru promovarea valorilor creştine, atât în familie, cât şi în cadrul comunității, doamna Elena Bădiceanu, verişoară primară a părintelui Dometie, în vârstă de 90 de ani, a primit din partea ierarhului o icoană.

La plecare, ierarhul Dunării de Jos împreună cu preoţii participanţi la conferinţă au vizitat Muzeul Ianca, reamenajat în ultima perioadă de timp şi care deţine o colecţie de etnografie ce cuprinde: o casă ţărănească din anul 1951 din satul Oprişeneşti, judeţul Brăila, un război de ţesut, ceramică, ţesături şi unelte de lucru, precum şi o colecţie de istorie locală cu acte de proprietate, decoraţii, medalii, fotografii din perioada interbelică şi multe alte documente.

Muzeul are în componenţă mai multe încăperi în care sunt prezentate obiectele colecţionate cu multă pasiune de către profesorul Ion Bărbuceanu, fondatorul şi directorul acestei instituţii de cultură din Ianca, care ilustrează existenţa Satului românesc, a Şcolii de altă dată, a Bisericii strămoşeşti şi a aviaţiei militare din cadrul Aerodromului Ianca.

În sala mare a instituției de cultură din Ianca, Arhipăstorul Dunării de Jos, preoții din cele două protopopiate din județul Brăila, dar și numeroși credincioși au asistat la un program cultural-artistic prezentat de către un grup de elevi din localitatea Ianca și au vizionat cele două filme documentare dedicate patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, realizate de Trinitas TV.

Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook