Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În după-amiaza zilei de 1 octombrie a.c., cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământului cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, a avut loc prezentarea a două noi apariții editoriale ale Editurii Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În debutul manifestării, un sobor de preoţi au săvârşit în biserica parohială Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, în prezenţa credincoşilor şi a câtorva monahii de la Mănăstirea Adam.

Partea culturală a fost deschisă de preotul Eugen Drăgoi, coordonator al Așezământului, care a vorbit asistenței despre însemnătatea zilei de 1 octombrie, accentuând importanța a două coordonate ale acesteia: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice și Ziua Internațională a Muzicii.

Transmițând felicitări și aprecieri persoanelor din sală și din parohie din categoria vârstnicilor, vorbitorul a arătat că de anul trecut, de la începutul manifestărilor culturale la Așezământul parohial, evenimentele organizate, respectiv conferințe, lansări de carte şi întâlniri cu tinerii, au fost prefațate de audierea unor compoziții de muzică clasică. Păstrând această frumoasă iniţiativă, cei prezenți au fost invitaţi să vizioneze prima parte a Simfoniei a 5-a în „Do minor“, opus 67 a compozitorului german Ludwig van Beethoven, în interpretarea orchestrei Filarmonice din Berlin, sub bagheta dirijorului italian Claudio Abbado.

În continuare, coordonatorul Așezământului a creionat câteva repere ale biografiei preotului Gelu Aron, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pe care l-a rugat să prezinte volumul Rugăciune, comuniune, filantropie“, semnat de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În expunerea făcută, vorbitorul s-a referit la împrejurările apariției acestei voluminoase cărți, care radiografiază activitățile pastorale ale Eparhiei Dunării de Jos, ale ierarhului, preoților și credincioșilor acestei eparhii, în perioada pandemiei generată de virusul Covid-19. De asemenea, a subliniat coparticiparea mai multor preoți, intelectuali mireni, oameni de presă și credincioși din județele Galați și Brăila la alcătuirea cărții inițiată de chiriarhul Dunării de Jos. Auditoriul a luat cunoștință de capitolele cărții și conținutul lor și de valoarea de manual pastoral insolit al publicației respective.

Mulțumind părintelui Gelu Aron, pentru sintetica familiarizare a celor prezenți cu conținutul cărții „Rugăciune, comuniune, filantropie“, moderatorul întâlnirii a schițat reperele biografiei celui de-al doilea referent al serii, profesorul Ghiță Nazare, acesta din urmă prezentând auditoriului cartea „Un «Apostol» al filantropiei la Mănăstirea Adam“, volumul având drept autor pe pr. Eugen Drăgoi.

Cartea respectivă, a subliniat dl prof. Nazare, a apărut în contextul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2020, drept „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români în Patriarhia Română“. Preotul Apostol Vlasie, protagonistul cărții, a slujit peste șase decenii la Mănăstirea Adam din nordul județului Galați, în secolele XIX-XX, încununându-și viața cu foarte multe și însemnate fapte de filantropie, de la ajutorarea materială și îndrumarea spirituală a mai multor tineri, până la ctitorirea de școli și biserici.

În partea a doua a întâlnirii, ierarhul Dunării de Jos a făcut un larg expozeu pledând pentru necesitatea informării culturale a slujitorilor bisericești și a credincioșilor, oferind exemple de oameni de cultură și de filantropi din vechime dar și din zilele noastre, demne de admirat și de urmat și a subliniat semnalele pozitive pe care le oferă obștii creștine de la Dunărea de Jos cele două cărți prezentate.

Îndeosebi, volumul colectiv apărut la inițiativa și cu stăruința ÎPS Sale, cuprinzând valențe și experiențe pastorale noi, reprezintă încurajări ale lucrării bisericești la nivel parohial, mănăstiresc și eparhial și are menirea de a consolida în cler și credincioși încrederea în Biserica Ortodoxă Română și în măsurile echilibrate, înțelepte și practice luate la nivel patriarhal și eparhial în întreaga țară, în timp de pandemie.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a mulțumit tuturor celor prezenţi pentru această întâlnire de suflet și a felicitat și binecuvântat pe organizatori și vorbitori.

***

Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ al parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a fost construit în perioada 2007- 2017, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfăşurarea mai multor activităţi din sfera misionară, cultural-educativă şi social-filantropică.

Aşezământul este prevăzut, pe lângă cantina socială, şi cu o sală mare de conferinţe, dar şi cu o bibliotecă ce cuprinde peste 4000 de volume, reviste şi publicaţii cu un bogat conţinut teologic şi nu numai.

Pr. Rareș Bucur

Pr. Eugen Drăgoi

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook