Între activităţile social-filantropice şi educative desfăşurate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, se numără şi cele desfăşurate în cadrul parohiei „Sfântul Spiridon“ din municipiul Galaţi prin Asociația Multifuncțională Filantropică „Sfântul Spiridon“.
Prin serviciul social „Centrul de zi pentru copii“, această asociație oferă sprijin zilnic pentru 70 de copii din familii cu risc social.
Activitățile centrului constau în oferirea de servicii de asistență socială, consiliere psihologică, asistență educațională și socializare, asistență social-medicală și serviciu de masă caldă.
Având în vedere situația actuală din ţară, activitatea centrului a fost adaptată potrivit noilor reglementări legale în vigoare, astfel încât toţi beneficiarii și familiile acestora să poată primi în continuare sprijin în această perioadă de pandemie.
După închiderea școlilor în luna martie, Centrul social a păstrat în permanență legătura cu copiii beneficiari și părinții acestora, cursurile desfăşurându-se în mediul on-line, iar hrana fiind oferită prin programare părinţilor pentru acasă.
Odată cu începerea noului an școlar, copiii au revenit la Centru, participând la activitățile de sprijin la teme și recuperare școlară, după noile reguli de distanțare fizica, de purtare a măștilor de protecție, de dezinfecție și aerisire regulată a spațiilor.
Astăzi, cei 70 de copii, după ce au participat la lecţii şi au servit masa de prânz în cadrul Cantinei parohiale, s-au bucurat de câteva daruri pregătite special pentru ei de parohie.
Pentru desfășurarea în condiții optime a activității sociale, asociația dispune de un personal angajat de 8 persoane (un coordonator, doi asistenți sociali, doi instructori de educație, un psiholog, un bucătar și un ajutor de bucătar) și 22 de cadre didactice voluntare.
În perioada martie-septembrie, costurile cu asigurarea hranei pentru copii au fost de 77.740 lei. Lunar, familiile copiilor au primit şi pachete cu materiale igienico-sanitare în valoare totală de 21.700 lei, iar la începutul lunii septembrie le-au fost oferite rechizite în valoare de 6.000 lei.
Începând cu luna octombrie a acestui an, Asociatia a început un proiect de sprijin pentru persoane vulnerabile în contextul pandemiei de COVID-19, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Proiectul constă în identificarea unui număr de 100 de persoane cu vârste de peste 65 de ani sau cu handicap care au nevoie de ajutor cu echipamente de protecție (măști și mănuși) și dezinfectanți. Durata proiectului este de 6 luni, iar valoarea ajutoarelor care vor fi oferite va fi de 46.500 lei.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact