Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 4 octombrie, Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi a organizat deschiderea solemnă a cursurilor pentru noul an universitar 2021-2022.

Evenimentul a debutat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi profesori de la Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenţii şi masteranzii prezenţi la slujbă.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat o slujba de Te Deum la deschiderea unui nou an universitar şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre rugăciune şi necesitatea ei în studierea teologiei, arătând că „fără rugăciune nu există teologie, iar sufletul şi persoana umană trebui să respire rugăciune“.

La programul liturgic din Catedrală au participat profesori, studenţi şi masteranzi teologi, precum şi simpli credincioşi.

În Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ (sala AS011) a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, s-a desfăşurat o întâlnire de deschidere a cadrelor didactice cu studenţii şi masteranzii în cadrul căreia au fost prezentate tinerilor cursanţi datele necesare bunei organizări şi funcţionări a procesului didactic, programul liturgic şi de practică pentru noul an universitar.

La Departamentul Teologic din cadrul Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi activează 12 cadre universitare.

La începutul anului universitar  2021-2022, la cele trei programe de studiu care funcţionează în cadrul Departamentului Teologic – „Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială“, „Artă sacră“ şi „Spiritualitate Ortodoxă şi Asistenţă Socială“ sunt înscrişi un număr de 132 studenţi şi masteranzi.

În continuare, în Aula Magna „Alexandru Ioan Cuza“ din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ a avut loc deschiderea oficială a cursurilor universitare, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a conducerii universităţii, a autorităţilor locale, a reprezentanţilor unor instituţii regionale, precum şi a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor gălăţeni.

În deschiderea festivităţii, studenţi şi absolvenţi ai Facultăţii de Arte din Galaţi au interpretat Imnul Naţional al României şi o suită de piese corale care au culminat cu cântecul academic „Gaudeamus igitur“.

În discursul de bun-venit, domnul prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi a evidenţiat evoluţia ascendentă a acestei universităţi din România, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, cu o arie lărgă de parteneriate şi cu o activitate educaţională şi formativă bine împletită cu cea de cercetare.

Înaltpreasfinţia Sa a transmis un cuvânt de binecuvântare tuturor cursanţilor învăţământului universitar şi post universitar, precum şi conducerii Universităţii „Dunărea de Jos“ şi întregului corp didactic.

La final au fost prezentaţi prorectorii şi decanii din cadrul Univerităţii „Dunărea de Jos“.

Între proiectele ce vor fi implementate în acest an univesitar se numără: oferirea a 750 de dispozitive electronice pentru comunicate de tip tabletă studenţilor cu posibilităţi materiale reduse, modernizarea a 350 de săli pentru cursuri, inaugurarea unui nou cămin pentru studenţi, inaugurarea unui nou Centru de cercetare, finalizarea lucrărilor la Biblioteca Central Universitară, inaugurarea Cantinei pentru studenţi şi a halei de producţie.

Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați are peste 70 de ani de existenţă, cu 14 facultăţi în care sunt pregătiţi studenţi pentru ciclurile de studii universitare de licenţă, masterat şi doctorat în domenii diverse (tehnic, umanist, economic, sănătate, artistic).

Este prima instituție de învățământ superior din România, care și-a extins activitatea și în Republica Moldova şi este singura universitate care a dezvoltat programe de predare a limbii române în Ucraina și Italia.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook