Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, credincioşii din localitatea Căuieşti, comuna Drăguşeni, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi, au trăit momente de o profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. De astăzi biserica l-a primit ca ocrotitor spiritual şi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

La momentul cuvenit, mulţi dintre copiii prezenţi la biserică au fost împărtăşiţi de chiriarhul Dunării de Jos cu Sfintele Taine.

Sărbătoarea parohiei a fost întregită de prezenţa elevilor de la şcolile din Comuna Drăguşeni, adevărate vlăstare tinere ale satului românesc din zona de sud a Moldovei, cu chipuri pline de bucurie şi de gingăşie, îmbrăcaţi în straie populare.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa Sfântului Dimitrie şi despre ajutorul pe care creştinii îl primesc prin mijlocirea acestui mare sfânt mucenic, făcător de minuni și tămăduitor.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a evidenţiat lucrarea deosebită realizată la această parohie.

După Sfânta Liturghie, ierarhul locului a săvârşit slujba de sfinţire a noii biserici din această localitate.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, Înaltpreasfinţia Sa a acordat preotului paroh Costel Cojocaru rangul de sachelar, iar cei care au sprijinit aceste lucrări au primit Diplome de vrednicie.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice.

Pentru credincioşii prezenţi, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfinţire, şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie şi emoţie sfântă.

Biserica acestui sat a fost construită în jurul anului 1890,din bârne şi lut, în locul uneia mai vechi,pe terenul donat de familia Portase. Sfânta Masă avea la bază un trunchi de stejar, sculptat în formă de stea, în mijlocul căruia s-au aşezat Sfintele Moaşte. Datorită trecerii timpului, biserica s-a deteriorat foarte mult, în ultimii ani constându-se că nu mai prezintă siguranţă pentru credincioşi.

În anul 2017,cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, au fost demarate lucrările de construcţie a unei noi biserici, pe temeliile celei vechi, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Drăguşeni şi al credincioşilor, în majoritate vîrstnici, dar foarte ataşaţi vieţii bisericeşti, păstoriţi de noul preot Costel Cojocaru.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook