Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a aflat sâmbătă, 30 octombrie 2021, în mijlocul slujitorilor şi credincioşilor de la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din Brăila, ctitorie din perioada interbelică a filantropilor Nedelcu Cherceaşi a soţiei sale, Ana.

Ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările de reabilitare efectuate în ultima perioadă la demisolul acestei biserici din zona de vest a municipiului Brăila, unde se află mormintele marilor filantropi Nedelcu şi Ana Chercea.

După slujba de binecuvântare, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit un Parastas pentru cei doi mari industriaşi şi filantropi brăileni, la demisolul bisericii, acolo unde se află cavoul cu sicriele de marmură în care aceștia își dorm somnul de veci.

Cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre marea operă filantropică a ctitorilor Nedelcu și Ana Chercea şi importanţa pomenirii celor adormiţi.

În acest an în care îi comemorăm pe toţi cei adormiţi în Domnul şi evidenţiem mai mult valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor, în Eparhia Dunării de Jos, sub îndrumarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, preoţii cu sprijinul credincioşilor şi al autorităţilor locale au desfăşurat un amplu program de reabilitare, restaurare şi înfrumuseţare a monumentelor funerare, cavourilor,criptelor şi mormintelor.

⁕⁕⁕

În anul 1919 marele industriaș și filantrop Nedelcu Chercea cu soția sa Ana, amândoi fii ai satului Vatra Veche, au început pe cont propriu o mare operă edilitară în acest sat, construind în decurs de noua ani (1919-1928) câteva edificii solide și grandioase ca: biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina și Sfântul Nicolae“, Școala de băieți și fete, Primăria și Dispensarul medical, edificii care își au utilitatea și împodobesc și astăzi acest cartier și care fac din ctitorii Nedelcu și Ana Chercea mari filantropi și mari făcători de bine ai satului lor natal.

Opera aceasta de binefacere a fost inaugurată în anul 1919, când s-a pus piatra de temelie a unei biserici noi, în spatele vechiului paraclis, biserica de astăzi cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina“, frumoasă și solidă, a cărui construcție a fost terminata în anul 1927, sub păstorirea venerabilului preot Costache Gănescu.

Concomitent cu lucrările de construcție a bisericii, ctitorii Nedelcu și Ana Chercea au construit în anul 1922 și o clopotniță de zid, în forma unui turn cu patru laturi pe care a înzestrat-o cu două clopote.

După ce ctitorii au înzestrat biserica cu toate odoarele și mobilierul necesar, aceasta a fost sfințită la data de 8 noiembrie 1928 de către Preasfințitul Episcop Ghenadie Niculescu al Buzăului și dată în folosință pentru nevoile credincioșilor.

După ample lucrări de restaurare și de înfrumusețare, biserica a fost resfințită la data de 8 iulie 1990 de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, pe atunci arhiereu vicar al Eparhiei Dunării de Jos, în prezența autorităților locale și a unei mari mulțimi de credincioși.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook