La Galați se desfăşoară în perioada 7-8 octombrie 2022 lucrările celei de-a XV-a ediţii a Conferinţei Internaţionale „Presă şi Cultură în Spaţiul European“.
Manifestare științifică este organizată de Departamentul de Literatură, Lingvistică și Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, iar tema dezbătută în acest an este intitulată: ”Deontologia jurnalistică în era digitalizării”.
Astăzi, 7 octombrie, în Sala Senatului din clădirea Rectoratului Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor acestei manifestări academice în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
La eveniment au participat oficialităţi locale, peste 50 de cadre didactice din învățământul universitar, cercetători științifici, jurnaliști şi studenţi din România, Republica Moldova, Serbia și Ungaria.
În cadrul festivităţii de deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a rostit un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru organizarea unor astfel de manifestări culturale cu deschidere internaţională în cadrul cărora sunt dezbătute teme de actualitate din domeniul jurnalismului.
„Prezenţa noastră printre profesorii şi studenţii Universităţii ”Dunărea de Jos”, în special de la Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere se explică de la sine în cadrul Conferinţei internaţionale care a întrunit români şi din jurul graniţelor ţării şi importante instituţii naţionale pe o temă, pe cât de actuală pe atât de profundă, şi anume relaţia dintre cuvântul scris şi cuvântul online sau relaţia dintre cuvântul care este preferat astăzi pe reţelele de socializare şi cuvântul care inspiră adesea cuvintle de pe releţelele de socializare.
Fiind anul în care Biserica ne invită la folosirea cuvintelor sfinţite, la rugăciune, putem înţelege mai bine de ce cuvântul scris în presă a început tot în Biserică în anul 1840 la Buzău prin publicaţia «Vestitorul Bisericesc», apoi peste munţi, la Sibiu, prin gazeta de informare socială și cultural «Telegraful Român», cu apariţie neîntreruptă până astăzi şi de ce este important ca, între cuvântul scris şi cuvântul online, să ţinem seama totuşi de cotidianul «Lumina» al Bisericii Ortodoxe Române, lumină care poate lumina deopotrivă şi scrisul tipărit şi cuvântul online având aceeaşi direcţie, sufletul, inima, solidaritatea şi protecţia omului“, a spus ierarhul Dunării de Jos.
După alocuţiunile adecvate momentului, susţinute de conducerea Universităţii din Galaţi, s-au desfăşurat lucrările conferinţei în plen, în debutul acestora fiind prezentate prelegeri de către Cristina Pocora, membru al Consiliului Național al Audiovizualului și Silvia Grossu, conf. univ. dr. la Universitatea de Stat din Moldova.
În partea a doua a zilei, lucrările conferinţei s-au desfăşurat pe cinci secţiuni în cadrul Facultăţii de Litere, cea de-a cincea secţiune fiind organizată în format online.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact