Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 17 octombrie, când se face prăznuirea Trecerii moaştelor Sf. Ap. Andrei la Galaţi, în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei“ din municipiul Galaţi, în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către slujitorii acestui sfânt locaş.

La slujbă au fost prezenţi elevii de la clasele primare, gimnaziale şi liceale de la Seminarul Teologic „Sf. Andrei“ din Galaţi, studenţi şi masteranzi de la Departamentul de Teologie din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, clerici şi mireni din cadrul Administraţiei eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, precum şi credincioşi din municipiul Galaţi.

Pentru clericii, credincioşii şi elevii seminarişti gălăţeni, zilele de 16 şi 17 octombrie reprezintă momente de bucurie şi de mare însemnătate duhovnicească, întrucât în aceste zile, acum 26 de ani, moaştele primului apostol al lui Hristos ajungeau de la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi la Galaţi.

Acest mare eveniment bisericesc, devenit sărbătoare locală în Arhiepiscopia Dunării de Jos şi prilej de rugăciune şi comuniune sfinţitoare în fiecare an, s-a petrecut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

După Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală, Arhipăstorul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerileprimite de la Dumnezeu de slujitorii şi credincioşii acestei eparhii, prin mijlocirea şi ajutorul Sfântului Apostol Andrei.

În cuvântul adresat celor prezenţi la slujbă, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre misiunea de propovăduire a Evangheliei pe care Sfântul Andrei pe a îndeplini-o cu mare dragoste şi jertfă, dar şi despre momentul de mare profunzime duhovnicească al primirii Sfintelor sale moaşte în Eparhia Dunării de Jos.

De asemenea, ierarhul locului a evidenţiat evlavia deosebită pe care o au credincioşii de la Dunărea de Jos pentru Sfântul Andrei şi lucrarea sa de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu continuată prin hramurile pe care le-au primit mai multe locaşuri de cult şi instituţii gălăţene.

În partea a doua a cuvântării, Înaltpreasfinţia Sa a oferit câte sfaturi şi îndrumări părinteşti elevilor seminarişti pentru o bună conduită în şcoală, în biserică, în familie şi în societate.

La final, elevii şi credincioşii prezenţi la slujbăs-au închina la racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, aflată în patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale.

Toţi elevii veniţi astăzi la slujbă au primit din partea chiriarhului Dunări de Jos iconiţe cu chipul Sfântului Andrei şi alte daruri.

Din anul 1992, Sfântul Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi, iar din data de 14 noiembrie 2001 este ocrotitorul spiritualal întregului neam românesc.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook