Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica a 23-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei“ din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al acestui sfânt locaş.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul Dunării de Josa tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca în care ni se prezintă minunea vindecării de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a demonizatului din ținutul Gherghesenilor.

„Pentru  a înţelege mai bine lucrarea vindecătoare a lui Dumnezeu e suficientă această înfricoşătoare dar adevărată minune pe care a săvârşit-o Mântuitorul între multe alte minuni, poate pentru cea mai cumplită ispită, boală şi încercare din viaţa oamenilor şi anume, pierderea lui Dumnezeu, iar în locul lui Dumnezeu din bietul om intră legiune de demoni. O legiune are între 4200 şi 6000 de soldaţi. [...]

Evanghelia de astăzi ni-L arată pe Paşnicul, Blândul, Iubitorul şi Iertătorul de păcate ale tuturor oamenilor, Domnul Iisus Hristos pe care nu-L simţim, care este atât de discret, care nu solicită nimic dar oferă totul pentru ca omul să fie întru toate paşnic, liniştit, puternic, biruitor asupra tuturor încercărilor, integrat în marea familie a fraţilor care se iubesc între ei, aşa cum aşteaptă Domnul şi se arată de către psalmist: ‹‹Cât este de bine şi cât este de frumos ca fraţii să vieţuiască în unire, întru aceasta a făgăduit Domnul viaţaveşnică›› (Ps 132, 1-3).

În contrast cu această paşnică, liniştitoare, binecuvântată şi rodnică vieţuire, în sănătate sufletească şi omenească, în dărnicie şi dăruire unii altora, precum ne îndeamnă Domnul la Dumnezeiasca Liturghie să ne iubim unii pe alţiişi ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Dumnezeu, observăm, iubiţifraţişi surori, că ascultând adesea poate într-o oboseală, într-o clipă de tristeţe, o părăsire, o eroare, o cădere, ne trebuie o clipă de neatenţie, fără a ne gândi şi a-L chema pe Domnul în ajutorul nostru, să fim cotropiţi, loviţi, întunecaţi de o legiune a răului nechemată, nedorită, nepoftită, neprietenoasă, întru toate dezbinătoare.

Puterea care ne găseşte în lipsă de putere omenească este fără îndoială o stare de apatie, de îndepărtare de iubirea lui Dumnezeu, de lumina şi căldura bunătăţii Sale. În locul acestora apar nori negri, gândurile se întunecă, cel mai iubit frate ţi se pare că este un duşman, îl refuzi, te închizi în tine, ba de multe ori eşti ispitit să gândeşti urât despre el şi o anumită stare de tulburare te copleşeşte. În asemenea situaţii nu mai suntem noi, altcineva gândeşte în locul nostru şi ne îndeamnă să urâm tot ce este în jurul nostru“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În cadrul slujbei, diaconul Andrei Tudorel Milea a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Parohia Piscu-Corbului, protopopiatul Nicoreşti, judeţul Galaţi.

La momentul cuvenit, copiii prezenţi la slujbăau fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La final, ierarhul locului i-a binecuvântat pe credincioşiiprezenţi la slujbăşi i-a invitat pe copii la Reşedinţa Arhiepiscopală pentru a le oferi dulciuri.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook