Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Miercuri, 26octombrie, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, localitatea Slistraru, comuna Traian, judeţul Brăila, a primitvizita Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ierarhul locului a ajuns în această zonă a eparhiei pentru a aduce binecuvântare, bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din acest sat brăilean.

Programul a debutat cu slujba de târnosire a bisericii săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor şi a autorităţilor locale, precum şi a multor copii şi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Pentru credincioșii participanți la eveniment, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire, și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie, de bucurie şi de emoție sfântă.

După slujba de sfințire, a fost săvârşită Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa credincioşilor, mulți dintre aceștia veniți special din alte localități pentru a participa la acest important eveniment bisericesc.

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi elevi de lamai multe şcoli din localităţile învecinate, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, mulţi dintre aceştia fiind împărtăşiti cu Sfintele Taine la momentul cuvenit de Arhipăstorul Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a vorbit despre viaţa şi lucrarea minunată a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Pentru implicarea în lucrările de restaurare a locaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a acordat preotului paroh Marian Damianrangul de sachelar.

În semn de binecuvântare şi preţuire pentru sprijinirea lucrărilor de înfrumuseţare a bisericii, domnul general prof. dr. Eugen Bădălan, fiu al satului, a primit din partea ierarhului Dunării de Jos, distincţia eparhială ”Vrednicia andreiană”.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, preoţii şi binefăcătorii acestei comunităţi săteşti din judeţul Brăila, trecuţi la cele veşnice.

Istoric

Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată la data de 7 august 1878.

Ridicată din contribuţia parohienilor şi prin stăruinţa preoţilor Dima Dobrişan şi Nicolae Nistorescu, biserica a fost sfinţită în ziua de 25 aprilie 1882.

Pictura, care se păstrează şi astăzi, a fost realizată între anii 1881-1882, de către pictorul Dimitrie Theodorescu din Buzău, ucenic al pictorului Gheorghe Tăttărăscu.

Biserica a mai fost sfinţită, la data de 19 septembrie 1920, de către preotul iconom stavrofor Ilie Didicescu, protoiereul judeţului Brăila, din încredinţarea Episcopului Dionisie al Buzăului, în timpul slujirii preotului  Drăghici Nistorescu.

Deoarece cutremurele din 1977 şi din 1986 au afectat edificiul bisericesc, au fost necesare ample intervenţii de consolidare la interiorul şi exteriorul acestuia.

Cu binecuvântarea şi sub directa îndrumare a chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, cu sprijinul autorităţilor centraleşi al celor locale, cu obolul enoriaşilor şi al unor ctitori, s-au executat lucrări de consolidare şi reparaţii, paroh fiind preotul Marian Damian.

Între anii 2010-2013, pictura a fost restaurată de doamna Luminiţa Mihaela Drăgan din Galaţi.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook