Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica a 22-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei“ din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui sfânt locaş.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Lucaîn care ni se prezintă Pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr.

„În primul rând Sfânta Evanghelie de astăzi ne arată că orice început are şisfârşit. În al doilea rând ne arată că viaţa nu se sfârşeste odată cu moartea trupească, iar în al treilea rând că nu sunt indiferente trăirile din viaţa noastră aici pe pământ, ci agonisita aşa cum este ea bună sau rea, multă sau puţină, a plecată spre material sau spre spiritual, ne însoţeşte dincolo, iar partea care nu moare este cea spirituală, este sufletul. [...]

Există o zi a calculelor făcute corect şi singurul care face calcule corect este cugetul şi conştiinţa noastră care fie ne mustră, fie ne bucură. Conştiinţa noastră ne apasă când facem rele oricui, ne bucură când facem bine oricui. Când va veni Mântuitorul la sfârşitul veacurilor conştiinţa noastră va fi o evanghelie deschisă. [...]

Toţi cei care l-au văzut pe Lazăr în viaţa aceasta, un sărac, un necăjit, un bolnav, un om trist, vor vedea atunci o lumină mare şi chemarea lui Iisus. Toţi care n-au avut ochi în lumea aceasta pentru suferinţa de la tot pasul vor cădea într-o văpaie şi văpaia ne este arătată prin sufletul bogatului care a fost dus de îngerii cei negrii în chinurile flăcărilor. Flăcările sunt focul care ne arde conştiinţa. Când nu-ţi găseşti locul, când ai greşit cuiva şi nu-i poţi cere iertare, simţi că stai în flăcări, iar când ai greşit cuiva şi el te acceptă şi-i ceri iertare eşti în raiul lui Dumnezeu. Nu există rai mai mare pe pământ ca acela care atunci când greşeşti să te duci să-i spui, iartă-mă şi să-l îmbrăţişezi şi să te îmbrăţişeze, atunci cad toate zăvoarele de pe mintea, inima şi sufletele noastre egoiste”, a reliefat ierarhul locului. 

De asemenea, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre suferinţa prin care am trecut în urmă cu şapte ani, atunci când 64 de tineri au murit în clubul «Colectiv» din Bucureşti, între aceştia aflându-se şi trei tineri plin de speranţă şi de viaţă din Eparhia Dunării de Jos.

”De aceea, mai întâi se cuvine să ne adunăm gândurile, atât cât putem, şi să facem loc spiritual multor fraţi şi multor surori de aici din ţară şi de la noi de la Galaţi şi de la Brăila, pentru a face o rugăciune de comuniune, adică de împărtăşire din durerea unor oameni care au fost striviţi şi copleşiţi acum şapte ani la aflarea veştii că tinerii li s-au sfârşit în flacără şi fără aer, deşi merseseră acolo să se relaxeze, să se bucure. Şi relaxarea şi bucuria sunt îngăduite de Dumnezeu dacă ele ne dăruiesc pacea, liniştea şi sănătatea“, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

În comuniune de iubire frăţească şi solidaritate umană cu cei îndoliați în urma tragicului eveniment de acum şapte ani de la clubul bucureştean Colectiv, Înaltpreasfinţia Sa a înălţat astăzi rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru odihna celor plecaţi în veşnicie.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook