Astăzi, 21 octombrie, mulţime de credincioşi din localitatea Nicopole, judeţul Galaţi, au trăit momente de o profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale cu hramul „Sf. Arhidiacon Ştefan“.
De astăzi această biserică a primit ca ocrotitor ceresc şi pe Sfântul şi Dreptul Lazăr.
După Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi din cadrul protopopiatului Târgu Bujor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba de târnosire a bisericii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale, precum şi a multor copii şi credincioşi din parohie şi din localităţile din împrejurimi.
Pentru credincioşii participanţi, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfinţire, şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, a reprezentat un moment unic şi încărcat de emoţie sfântă.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii care se aseamănă cu un botez şi despre simbolistica veşmintelor liturgice.
Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a locaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian l-a felicitat pe preotul paroh de la această parohie şi i-a oferit ordinul eparhial „Crucea Sfântului Andrei“ pentru clerici.
La final, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, preoţii şi binefăcătorii acestei comunităţi săteşti din judeţul Galaţi, trecuţi la cele veşnice, şi a oferit daruri credincioşilor prezenţi la slujbă.
De asemenea, la iniţiativa şi cu sprijinul ierarhului locului, şase familii de vârstnicii din această localitate au primit pachete cu alimente şi câte un metru cub de lemne pentru sezonul rece.
Istoric
Aflat în vecinătatea străvechii localități Vitejești, satul Nicopole, datează din anul 1877, deodată cu împroprietărirea țăranilor. Numele satului amintește de vitejia ostașilor români din timpul Războiului de Independență.
La solicitarea bunilor credincioși ai satului, în condițiile anilor de dictatură atee, s-a inițiat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Antim Nica, în vremea păstoririi preotului paroh Grigore Stoica, o capelă de cimitir, sfințită în data de 20 august 1978.
În ultimii ani, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a încredințat preotului Florin Lefter îmbunătățirea spațiului liturgic și dotarea acestuia cu cele necesare pentru sfințire, inclusiv o nouă catapeteasmă cu icoane. Toate acestea s-au realizat prin implicarea preototului paroh și a membrilor Consiliului și Comitetului parohial, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Drăgușeni și, mai ales, prin jertfa bunilor credincioși din satul Nicopole.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact