Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 23-a după Rusalii, clericii şi credincioşii din comuna Smulţi, judeţul Galaţi, au primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ierarhul locului a ajuns în această zonă a eparhiei pentru a aduce binecuvântare, bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din această localitate gălăţeană.

Cu acest prilej, această biserică a primit un nou hram închinat tuturor sfinţilor care au trăit pe pământ românesc.

Programul a debutat cu slujba de târnosire a bisericii săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale şi a multor copii şi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Pentru credincioșii participanți la eveniment, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire, și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie, de bucurie şi de emoție sfântă.

După slujba de sfințire, a fost săvârşită Sfânta Liturghie la altarul de vară amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa multor credincioşil, unii dintre aceștia veniți special din alte localități pentru a participa la acest important eveniment bisericesc.

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi elevi de la şcolile din localităţile învecinate, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, mulţi dintre aceştia fiind împărtăşiti cu Sfintele Taine de Arhipăstorul Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre importanţa sfinţirii unei bisericii şi a tâlcuit pericopa evanghelia în care este relatată minunea vindecării de către Mântuitorul Hristos a unui demonizat din ţinutul Gherghesenilor.

 La momentul chinonicului, copii şi tinerii prezenţi la slujbă au bucurat sufletele credincioşilor cu un buchet ales de pricesne închinate Maicii Domnului.

Pentru implicarea în lucrările de restaurare a locaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a acordat preotului paroh Valentin Avram ordinul eparhial ”Crucea Sfântului Andrei” pentru clerici.

După ce ieri, chiriarhul Dunării de Jos a ajutat şase familii de vârstnicii din localitatea Nicopole cu pachete de alimente şi câte un metru cub de lemne pentru sezonul rece, astăzi, Înaltpreasfinţia Sa a continuat fapta cea bună şi a mers la alte şaşe familii de vârstnici cu vârste de peste 85 de ani din localitatea Smulţi pentru a le oferi astfel de daruri.

Istoric

Prima mențiune a unei biserici, cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, este din 1750. Ulterior, în anul 1770, s-a ridicat o altă biserică cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, care a fost reparată și resfințită în 1852. Fiind construită din lut și degradându-se în timp, a fost zidită din cărămidă noua biserică „Sfântul Nicolae”, care vreme de 40 de ani a fost filie a bisericii „Sfântul Gheorghe“.

Biserica „Sfântul Nicolae” este situată în partea de nord a satului, fiind zidită între anii 1870-1873, cu temelie de piatră, pe un teren donat de enoriaşul Jiglău Ioniță, având formă de navă, cu o singură turlă.

Cutremurele şi alunecările de teren au deteriorat biserica deseori, dar locuitorii au răspuns la aceste calamități cu repetate consolidări și reparații, dintre care cele mai importante au fost efectuate în anii 1897, 1923, 1940, 1958 și 1974. După cutremurul din 1977, prin implicarea preotului de atunci, Ioan Totolici, și cu sprijinul credincioșilor, biserica a fost consolidată și pictată, fiind resfinţită la data de 22 septembrie 1985.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în anul 2008, au fost demarate lucrări de consolidare și refacere a acoperișului, precum și construirea unei case de prăznuire, în curtea bisericii, prin grija preotului paroh Georgică Pătrașcu.

În perioada 2014-2023, preotul paroh Valentin Avram a inițiat construirea clopotniței din zidărie și a pregătit pereții cu frescă neagră. De asemenea, s-au reabilitat fațadele exterioare ale bisericii și s-a refăcut gardul împrejmuitor.

Toate aceste lucrări s-au desfășurat, sub supravegherea Sectorului patrimoniu și construcții bisericești al Centrului Eparhial, prin implicarea preotului paroh Valentin Avram, prin osârdia membrilor Consiliului și Comitetului parohial, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Smulți și, mai ales, prin jertfa bunilor credincioși din satul Smulți, care au contribuit cu însuflețire la ctitorirea acestei biserici.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook