Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Luni, 27 septembrie 2010, zi de prăznuire a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, în Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galaţi, a avut loc ceremonia împlinirii a un an de la înălţarea Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie.

Sărbătoarea a început din ajun, cu slujba de priveghere săvârşită în catedrală, la care au fost prezenţi numerişi credincioşi. Cu această ocazie, au fost prezentate spre închinare Sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, Sfântului Nectarie Taumaturgul şi Sfântului Cuvios Ioan Casian, aflate în patrimoniul spiritual al Catedralei din Galaţi.

Duminica zilei de 27 septembrie, a debutat cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din Administraţia Eparhială, membrii ai Consiliului Eparhial, părinţii protoierei ai celor opt protopopiate ale Eparhiei, precum şi alţi clerici de la Dunărea de Jos. În chip cu totul special au fost invitaţi în această zi preoţii slujitori din cadrul spitalelor, penitenciarelor, unităţilor militare, parohiilor sărace, precum şi cei care au iniţiat şi administrează aşezăminte cu caracter social-filantropic: grădiniţe, cabinete medicale, cantine sociale. Nu au lipsit nici membrii Adunării Eparhiale, reprezentanţi ai autorităţilor locale civile şi militare din judeţele Galaţi şi Brăila.

La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a săvârşit slujba de Te-Deum, în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cât şi asupra slujitorilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române.

În semn de preţuire a slujirii jertfelnice şi ataşamentului pentru întreaga misiune liturgică, pastorală, culturală şi social-filantropică, s-a oferit unui număr de slujitori, ranguri bisericeşti.

În final, prin cuvântul său, Chiriarhul a mulţumit lui Dumnezeu şi tuturor slujitorilor şi credincioşilor Dunării de Jos pentru contribuţia la păstrarea şi apărarea dreptei credinţe, la întărirea misiunii şi solidarităţii creştine şi umane. De asemenea, Sfântul Ierarh Micenic Antim a fost prezentat drept model pentru noi creştinii ca un adevărat ctitor de limbă românească.

 



Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook