Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

După aproape 11 ani de aşteptări, credincioşii parohiei gălăţene „Sf. Ioan Casian şi Sf. Gherman” şi-au văzut împlinit visul de a avea un lăcaş de cult propriu.

La începutul Anului bisericesc (1 septembrie 2011) biserica, zidită şi înfrumuseţată după cuviinţă, a primit cerescul dar al târnosirii. La acest eveniment istoric dar şi misionar-pastoral deopotrivă pentru întreaga urbe gălăţeană a participat un sobor de ierarhi din care a făcut part,e alături de ierarhul-gazdă, ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, şi ÎPS Iosif, Mitropolitul român ortodox al Europei Occidentale şi Meridionale, PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Un scurt istoric al bisericii

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, începutul Anului bisericesc 2011-2012 a debutat cu un moment duhovnicesc deosbit, anume sfinţirea bisericii „Sf. Ioan Casian şi Sf. Gherman” din municipiul Galaţi.

Parohia gălăţeană închinată sfinţilor cuvioşi străromâni a fost înfiinţată în anul 1997 prin Decizia chiriarhală nr. 55. Patru ani mai târziu, în data de 16 august 2001, pe terenul de pe faleza superioară a Dunării, din faţa Cetăţii Dinogeţia, atribuit gratuit de Primăria Municipiului Galaţi a fost aşezată piatra de temelie şi s-a sfinţit locul pentru noul lăcaş, slujbă oficiată de către chiriarhul locului şi iniţiatorul acestei biserici, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională.

Tot atunci s-au pus bazele unui proiect de pelerinaj al tinerilor din Mitropolia ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, anual, în ţara noastră.

Un amănunt inedit la această biserică este fapul că subsolul acesteia reproduce întocmai interiorul criptei bisericii din Marsilia, acolo unde odihnesc moaştele Sf. Ioan Casian.

Invitaţi de seamă la ziua sfinţirii

Ridicată prin jertfelnicia credincioşilor şi a donatorilor din parohie în stil tradiţional ştefanian şi înzestrată cu cele necesare slujirii dumnezeieşti, noua „poartă a cerului” de pe faleza gălăţeană a fost sfinţită în ziua de prăznuire a Cuviosului Dionisie Exiguul, Părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc în Apusul Europei, la Începutului Anului nou bisericesc 2011-2012.

Slujba de târnosire a fost oficiată de către un sobor de ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos care a avut ca invitaţi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Explicaţia şi simbolismul acestei comuniuni liturgice este simplu: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian poartă numele şi ocrotirea marelui sfânt şi părinte bisericesc străromân Ioan Casian, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif slujeşte în locurile propovăduirii Sf. Casian din Occident, în timp ce Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion păstoreşte aproape de locurile de obârşie ale Sfinţilor Casian şi Gherman.

De asemenea, la momentul sfinţirii au participat numeroşi slujitori din administraţia eparhială, preoţi şi diaconi, precum şi autorităţi administrative şi culturale ale municipiului Galaţi, la care s-au adăugat tineri pelerini ortodocşi din Europa Occidentală, membri ai Asociaţiei „Nepsis”.

O biserică pentru ambele maluri ale Dunării

După săvârşirea slujbei de sfinţire, credincioşii şi pelerinii prezenţi au putut trece şi s-au închinat la sfânta masă din sfântul altar. Fiecare a primit câte un mic dar, precum şi o iconiţă cu sfinţii ocrotitori ai noii biserici.

A urmat apoi Sfânta Liturghie săvârşită pe un podium special amenajat lângă noul lăcaş. La momentul chinonicului, credincioşii prezenţi au putut asista la o frumoasă şi inedită lecţie de istorie bisericescă predată magistral de către dl prof. acad. Emilian Popescu, care a vorbit despre „mândria de a avea ca strămoşi pe aceşti oameni sfinţi”.

La finalul sfintei slujbe au urmat cuvântările. Mai întâi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif a dat glas sentimentelor trăite la acest moment de har, arătând că: „am sfinţit astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, această frumoasă biserică care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Cuvioşi Casian şi Gherman, sfinţi care în pribegia lor duhovnicească, au trecut prin Ţara Sfântă, apoi pe la Roma şi au ajuns în sudul Franţei, unde au întemeiat mănăstiri şi au dat şi o rânduială de viaţă pentru căluării din sudul Franţei, iar apoi va deveni o rânduială preluată de Sfântul Benedict şi transmisă până în zilele noastre comunităţior monahale. Este un dar şi o bucurie mare, cu atât mai mult cu cât acum zece ani au început peleinajele tinerilor din mitropolia noastră chiar aici, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, iar piatra de temelie pe care a crescut biserica sfinţită astăzi, am sfinţit-o tot împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. Am primit mult har astăzi, bucurându-ne de darurile pe care le-am primit la această biserică şi de rugăciunile sfinţilor străromâni care au rămas în locurile acolo unde şi noi trăim şi muncim, şi ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvinteze poporul din această parte de ţară, Arhiepiscopia Dunării de Jos, şi să dăruiască tuturor mult har şi multă bucurie şi sănătate sufletească şi trupească.”.

La rândul său, Preasfinţitul Părinte Visarion a subliniat faptul că deşi cele două eparhii sunt despărţite de apa Dunării, totuşi, ele se unesc prin Sfinţii străromâni şi prin aceste momente binecuvântate, oferind bisericii sfinţite, în dar un Apostol. „Este o bucurie şi o înălţare sufletească sfinţirea acestui sfânt lăcaş de pe malurile Dunării şi am venit aici, aducând o părticică din moaştele Sfinţilor Mucenici de la Niculiţel şi care au fost aşezate în piciorul Sfintei Mese din această frumoasă şi impunătoare biserică. Ne bucurăm, aşadar de această frumoasă realizare a Galaţiului şi nădăjduim ca şi de azi înainte această biserică să fie o «candelă luminoasă» întru apărarea dreptei credinţe şi a spiritualităţii noastre ortodoxe româneşti pe aceste plaiuri binecuvântate ale Dunării de Jos.” a mai spus Preasfinţia Sa.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a încheiat concluzionând: „Sfinţirea acestei biserici închinate Sfinţilor străromâni Gherman şi Casian de pe unda Dunării de la Galaţi în ziua de poemenire a unui alt sfânt Părinte străromân, Cuviosul Dionisie cel smerit, înseamnă un far luminos care uneşte, deodată, pe strămoşii cu continuatorii lor din zilele de astăzi, pe mucenicii, pe cuvioşii şi pe toţi slujitorii din Biserică de-a lungul veacurilor de la Dunărea de Jos.

În această biserică am primit acum 9 ani de zile moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian aduse de la Marsilia, iar astăzi, în ziua sfinţirii, moaştele Sfinţilor Martiri de la Niculiţel au fost aşezate într-o raclă foarte frumoasă în altarul sfintei biserici.

Ce poate fi mai frumos decât să se deschidă «o poartă a cerului» la începutul anului bisericesc de la Dunărea Sfântului Apostol Andrei şi al Sfinţilor Cuvioşi către sufletele românilor şi, dacă se poate, până la Catedrala Mântuirii Neamului, ca o sugestie frumoasă de la această preafrumoasă biserică de la Dunărea de Jos”.

Felicitări şi distincţii pentru jertfelnicii lucrători


În acest cadru deosebit, Înalpreasfinţitul Părinte Casian a felicitat pe membrii Consiliului şi Comitetului parohial şi pe toţi credincioşii care s-au implicat în zidirea şi organizarea sfinţirii acestei biserici, în frunte cu pc pr. paroh Petru Chircă şi pc pr. slujitor Gabriel Molocea, care au primit, fiecare, rangul de iconom stavrofor.

Pr. Adrian Portase

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook