Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sectorul cultural-învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos organizează în perioada 10 - 11 septembrie a.c. un program de cursuri teologice şi metodice pentru profesorii de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.

Evenimentul este găzduit de Aşezământul Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi în Capela căruia, în cursul acestei dimineţi a fost săvârşită Sfânta Liturghie. La slujba oficiată de ppcc. profesori ai Seminarului gălăţean a  asistat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun al Dunării de Jos, împreună cu copiii, maicile şi personalul laic deservent ai acestei instituţii.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu părinţii profesori invitaţi au vizitat sălile de curs, cantina şi biblioteca Aşezământului, după care Chiriarhul Dunării de Jos a prezidat lucrările propriu-zise.

În cadrul acestora, pc pr. director Costel Bulgaru a prezentat activitatea Seminarului Teologic din anul şcolar precedent, iar pc. cosilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul, pr. Lucian Petroaia a abordat tema de reflecţie intitulată „Seminarul Teologic, şcoală a Bisericii, între Arhiepiscopia Dunării de Jos, Inspectoratul şcolar şi societatea actuală“.

De asemenea, au fost analizate diferite aspecte privind atât prestaţia teologică,  slujirea şi ţinuta liturgică a preoţilor din învăţământul seminarial, cât şi familia acestora, ca model pentru tinerii teologi.

În data de 11 septembrie a.c., la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi s-a desfăşurat cea de a doua parte a programului de cursuri teologice şi metodice pentru profesorii din învăţământul seminarial, lucrările fiind prezidate şi în această zi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.

Obiectivele principale ale acestor dezbateri le-au constituit pregătirea în condiții optime a sălilor de curs și a celorlalte spații pentru primirea tinerilor elevi seminariști la început de an nou școlar, modalitatea în care conţinutul teologic şi ştiinţific al orelor de curs poate fi amplificat, dar şi identificarea de metode sau practici pedagogice folosite de profesori în cadrul procesului instructiv-educativ.

În cadrul lucrărilor, pc pr. prof. Ninel Ţugui a susţinut un referat teologic privind activitatea profesorului de seminar la catedră, relaţia acestuia cu elevii şi slujirea la Sf. Altar, iar prof. Ana Tunaru a prezentat „Lecţia – între ideal şi realizare. O analiză obiectivă asupra deficienţelor întâlnite în activitatea didactică“.

O altă problematică luată în discuţie a constituit-o prezenţa şi rolul profesorului laic în învăţământul teologic seminarial, precum şi implicarea acestuia în diferitele activităţi didactice şi extracurriculare.

La consfătuire a participat şi prof. metodist Octavian Pătraşcu, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean din Galaţi.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook