Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Împlinirea a patru ani de la istoricul moment al înălţării Eparhiei Dunării de Jos în rang de Arhiepiscopie, precum şi al conferirii rangului de arhiepiscop Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian Crăciun, a prilejuit organizarea unor evenimente liturgice şi pastoral misionare în toate bisericile Eparhiei.

La Galaţi, manifestările dedicate acestui eveniment au debutat în preziua cinstirii Sf. Antim Ivireanul prin organizarea, de către Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei“ a conferinţei cu tema „Cinstire Sfântului Antim Ivireanul. 300 de ani de de la tipărirea Liturghierului de la Târgovişte (1713 – 2013)“, susţinută de pc. pr. prof. dr. Lucian Petroaia şi a unei „Expoziţii de carte veche bisericească – sec. XVIII”.

Sărbătoarea a continuat cu săvârşirea Privegherii în Catedrala Arhiepiscopală.

Evenimentul aniversar din 27 septembrie a.c. a fost marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din administraţia eparhială, membri ai Consiliului Eparhial, pc. părinţi protoierei, precum şi alţi clerici din eparhie.

Cu acest prilej, credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au putut să se închine la racla cu sfintele moaşte ce se află în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În prelungirea Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de mulţumire şi Polihroniu. „Este o bucurie duhovnicească deosebită – a arătat pc cons. Lucian Petroaia – la care participăm cu toţii, cler şi popor, căci privim spre înaintaşii noştri care ne-au lăsat tezaurul duhovnicesc al Dunării de Jos: slujirea minunată, faptele de sfinţenie, viaţa cuvioasă, patrimoniul deosebit al Dunării de Jos şi, bineînţeles, poporul cel binecredincios.

Totodată astăzi, ierarh, cler şi popor de la Dunărea de Jos, aducem mulţumire Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi membrilor Sfântului Sinod, celor care au înţeles valoarea istorică, misionară, culturală şi social-filantropică a slujitorilor şi credincioşilor de la Dunărea de Jos”.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit parastasul pentru vrednicii de pomenire ierarhi slujitori pe tronul arhieresc al Dunării de Jos, preoţi, ctitori, binefăcători dar şi pentru victimele inundaţiilor din 12-13 septembrie a.c. din judeţul Galaţi.

27 septembrie 2009

Duminică, 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR, precum şi de IPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, a citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Centenarul Patriarhiei Române

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook