Naşterea Maicii Domnului reprezintă pentru toţi dreptmăritorii creştini un eveniment crucial în istoria mântuirii noastre, venirea pe pământ, ca rod al rugăciunii şi vieţii bine-plăcute lui Dumnezeu, a Evei celei noi. Prin Eva cea nouă, Sfântă Fecioară Maria, vas ales al întrupării Fiului lui Dumnezeu, oamenii au redobândit perspectiva nemuririi şi a comuniunii de viaţă eternă cu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.
Bucuria creştinătăţii întregi la întâmpinarea acestui praznic împărătesc este trăită profund şi de credincioşii parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din Brăila, la serbarea duhovnicească a hramului bisericii lor, ei simţindu-se privilegiaţi, dar şi recunoscători să fie ocrotiţi de ceea ce este „Izvorul milei“, „Uşă a milostivirii“ şi „Împărăteasa cea prebună“.
Bucuria este deplină atunci când este împărtăşită şi altora, mai cu seamă celor care au mai multă nevoie, şi cu care Însuşi Mântuitorul Hristos se identifică atunci când spune: „Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat, şi Mi-aţi dat să beau….“. Astfel, în săptămâna premergătoarea serbării hramului, au mers în întâmpinarea lui Hristos credincioşi ai parohiei, membri ai Consiliului şi Comitetului Parohial şi mai ales tinerii participanţi la programul „Hristos împărtăşit copiilor“.
Cei ce au simţit din plin bucuria comuniunii au fost cei vârstnici, a căror dramă a singurătăţii a fost alinată de legătura de suflet creată cu copii noştri şi întărită prin derularea programului iniţiat de Patriarhia Română în Postul Sfintelor Paşti, „Sf. Euharistie, Lumina vieţii creştine“, ei fiind vizitaţi de cei mici la domiciliu, unde au primit pachete cu alimente, dar mai ales au simţit bucuria comuniunii.
Atenţia noastră s-a îndreptat şi către capela Penitenciarului Brăila, ce a reprezentat locul de întâlnire cu cei privaţi de libertate, care au acum şansa căinţei şi care s-au luminat cu lumina sărbătorii şi bucuria praznicului, primind daruri din partea credincioşilor noştri.
Deosebit de impresionantă a fost şi întâlnirea copiilor cu bolnavii internaţi în Secţia Cardiologie a Spitalului Judeţean Brăila, care au primit iconiţe, cărţi de rugăciuni şi reviste bisericeşti.
Nu au fost uitate nici darurile pentru cei mici, cu prilejul începutul anului şcolar, daruri ce au constat în rechizite şi ghiozdane noi, oferite celor peste 20 de familii cu reale nevoi materiale.
Bucuria comuniunii s-a concretizat însă duminică, în preziua hramului, când Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa unui mare număr de credincioşi din oraşul Brăila, iar la final a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură. A urmat apoi sfinţirea aşezământului social nou construit în curtea bisericii, care a fost aşezat sub ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Temelia acestui aşezământ a fost pusă în anul 2008, cu binecuvântarea şi sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, iar construcţia s-a realizat cu ajutorul Primăriei Brăila şi al credincioşilor, urmând a funcţiona ca centru socio-educaţional pentru copii parohiei. Tot cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale, în acest centru se va derula, începând cu 15 septembrie, un program duhovnicesc social-filantropic intitulat „Lăsaţi copii să vină la Mine“, în care vor fi integraţi copii din familii cu risc social, elevi ai şcolilor de pe raza parohiei. Aşezământul are o sală de mese şi o bucătărie la parter, iar la etaj, o sală de activităţi duhovniceşti, culturale şi educative.
Ne bucurăm că sfinţirea acestui aşezământ a avut loc în preajma hramului bisericii noastre, în Anul omagial euharistic şi al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, anul comuniunii şi al jertfei, căci centrul social va funcţiona ca un motor al iubirii de aproapele, având drept combustibil jertfelnicia, dăruirea credincioşilor, care vor avea ocazia să se ajute pe ei înşişi, ajutându-şi copii să crească lângă biserică, în frica lui Dumnezeu.
Pr. paroh Sorin Marinescu
FacebookContact