Şi în acest an, când întreaga creştinătate cinsteşte pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Mănăstirea Cudalbi din judeţul Galaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, şi-a sărbătorit hramul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un impresionant sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi slujitori, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, precum şi a credincioşilor eparhiei şi din întreaga ţară, care au putut admira frumuseţea sfântului lăcaş, în stil ştefanian, împodobit cu mozaicuri exterioare.
Grupul de copii din parohiile învecinate,majoritatea participanţi la Programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ au interpretat cântece şi au rostit poezii închinate Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
La final a fost săvârşită slujba parastasului pentru ctitori şi pentru toţi binecredincioşii adormiţi întru Domnul.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a mulţumit tuturor ctitorilor, donatorilor şi binefăcătorilor sfintei mănăstiri, arătând ca „sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului la manăstirea cu acelaşi hram de la Cudalbi reprezintă un minunat prilej de a pronunţa însemnătatea începutului bun, creştinesc în familie, în parohie, în şcoală şi în mănăstire, mai ales în această mănăstire care este o autentică şcoală de rugăciune, de hărnicie, de artă, dar şi o şcoală catehetică şi filantropică pentru toate parohiile din Câmpia Covurluiului!“.
La final, toţi credincioşii prezenţi la eveniment au fost invitaţi să ia parte la agapa frăţească, organizată în cinstea acestui înălţător moment, mănăstirea pregătindu-se cu pachete pentru toţi pelerinii.
Mănăstirea datează din anul 1925 fiind ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localităţii gălăţene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între 1925 şi 1933.
La început, lăcaşul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Mănăstirea este desfiinţată în 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă îşi reia activitatea în anul 1990.
Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti a fost construită o nouă biserică, aflată astăzi în faza de finisare, precum şi o nouă clopotniţă şi 3 corpuri de chilii.
La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului - Cudalbi”.
FacebookContact