Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 3 septembrie 2020, la prăznuirea Sf. Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei,martirizat la anul 303 în timpul domniei împăratului roman Maximilian, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită slujba de pomenire a vrednicului de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica, împreună cu toţi înaintaşii în scaunul arhieresc de la Dunărea de Jos.

Slujba parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială, în prezenţa credincioşilor care au participat şi la Sfânta Liturghie.

Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evocat personalitatea luminoasă a Arhiepiscopului Antim.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a mers la biserica „Sfântul Antim“ din municipiul Galați care a îmbrăcat astăzi haină de sărbătoare, la cinstirea principalului ocrotitor spiritual, Sfântul Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale celor 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B şi Micro 38.

Sărbătoarea a început în ajun cu slujba privegherii şi a continuat a doua zi, prin săvârşirea Sfintei Liturghii.

Numeroși credincioși din parohie au participat la Sfânta Liturghie, iar familiile tinere, la momentul liturgic cuvenit, au adus copiii pentru a fi împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa Sfântului Antim al Nicomidiei, un exemplu pentru cei din vremea lui, dar şi pentru foarte mulţi credincioşi din zilele noastre.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de mulţumire şi parastasul pentruvrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica al Dunării de Jos (1975-1994) şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, adormiţi întru Domnul.

***

Printre primele lăcaşuri de cult din oraşul Galaţi înfiinţate după anul 1989, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ şi „Sfintele Femei Mironosiţe“ este singura parohie din ţară închinată acestui Sfânt Sfinţit Mucenic.

Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram închinat „Sfintele Femei Mironosiţe“.

În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, iar în anul 2011, chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit pictura bisericii, care a fost aşezată ca un veşmânt al Învierii.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook