În după-amiaza zilei de 9 septembrie 2020, Muzeul Brăilei „Carol I“ a fost gazda unui eveniment cultural deosebit dedicat împlinirii a 25 de ani de la înființarea Editurii „Istros“.
La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, domnul Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, domnul Victor Spinei, Vicepreședintele Academiei Române, domnul Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, precum şi numeroşi oameni de cultură, preoţi şi credincioşi din municipiul Brăila.
Manifestarea a debutat cu dezvelirea de către chiriarhul Dunării de Jos şi domnul Academician Ioan-Aurel Pop a plăcii care atestă existenţa Centrului de Studii Dunărene în cadrul Muzeului Brăilei „Carol I“, aflat sub egida Academiei Române şi care reuneşte puterile ştiinţifice ale acestui muzeu din domeniile arheologie, istorie, istoria artei, ştiinţele naturii, istoria culturii şi literaturii române.
Centrului de Studii Dunărene a avut în cei peste patru ani de existenţă câteva realizări notabile, între acestea numărându-se proiecte culturale importante şi apariţii ale unor cărţi din literatura ştiinţifică.
De asemenea, în cei 25 de ani de existenţă, Editura „Istros“ din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I“ a reușit să publice 625 de titluri, din care 15 au primit Premiul Academiei Române.
După momentul de deschidere al evenimentului, distinşii invitaţii au avut posibilitatea de a vizita în holul muzeului cele 625 de apariţii editoriale care alcătuiesc monumentala expoziția de carte a Editurii „Istros“.
În continuare, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria“ s-a desfăşurat festivitatea de conferire a diplomei de onoare şi a medaliei „Muzeul Brăilei «Carol I» – Editura Istros – 25 de ani – 1995-2020“ şi au fost susţinute alocuţiunile specifice momentului.
În alocuţiunile susţinute, a fost subliniată importanţa deosebită pe care Editura „Istros“ o are în mediul cultural românesc şi nu numai, într-o perioadă dificilă în care scrisul nu mai ocupă un loc principal în pregătirea şi susţinerea intelectuală, iar tipărirea de cărţi în forma clasică este tot mai anevoioasă, nemaifiind căutată şi primită aşa cum era odinioară.
„Cărţile sunt lespezile de la temelia nezdruncinată a unui popor care foloseşte integral mintea, inima şi întregul organism prin cuvântul scris. Academicianul Victor Voicu ne-a atras atenţia că a scrie cu mâna prin folosirea stiloului, descoperit de românul Petrache Poenaru, înseamnă a face un dublu exerciţiu – Utroque clarescere pulchrum («Strălucește pretutindeni în mod deosebit»), un exerciţiu efectiv biologic şi de antrenament fizic pentru creier, care trebuie să funcţioneze perfect“, a spus ierarhul Dunării de Jos.
Atât Preşedintele Academiei Române, domnul Ioan-Aurel Pop, cât şi Vicepreședintele Academiei Române, domnul Victor Spinei, au arătat că Editura „Istros“ reprezintă un sprijin real pentru Academia Română şi de multe ori această editură a reuşit să aducă în faţa cititorilor şi a iubitorilor de cultură cărţi care port fi citite, răsfoite şi admirate pentru conţinutul lor foarte valoros.
„25 de ani de cultură înseamnă activitatea Editurii «Istros» şi ei se constituie într-o adevărată acumulare culturală. 625 de titluri care proslăvesc istoria locală, istoria naţională şi istoria universală reprezintă o mare realizare a Muzeului Brăilei «Carol I„, a directorului lui, prof. Ionel Cândea, care esrte şi membru corespondent al Academiei Române, a intelectualităţii reunite în acest muzeu. Nu pot să spun, cu această ocazie, când s-a pus efigia Academiei Române pe clădire, decât «Vivat, Crescat, Floreat»“, a precizat pentru Trinitas TV domnul Academician Ioan-Aurel Pop.
La final, ierarhul Dunării de Jos a mulțumit domnilor academicieni pentru prezența lor în mijlocul brăilenilor şi pentru cuvintele apreciative adresate la acest moment festiv, pline de convingere, echilibru şi dăruire.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact