În duminica dinaintea Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Catedralei arhiepiscopale din Galaţi, în prezenţa unui număr mare de credincioşi din municipiul de la Dunăre. Din soborul slujitor au facut parte preoții și diaconii acestui sfânt locaș.
La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Ioan Evanghelistul, capitolul 3, versetele 13-17 în care, tema principală este Sfânta Cruce, semn al iubirii lui Dumnezeu, prefigurată în Vechiul Testament prin şarpele înălţat de Moise în pustie.
La final, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la slujbă.
Ziua de 13 septembrie a fiecărui an este marcată, din anul 1953, ca Zi a Pompierilor Români. De asemenea, anul acesta se împlinesc 172 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii, când pompierii militari din Bucureşti, conduşi de Căpitanul Pavel Zăgănescu au luptat împotriva otomanilor.
Manifestările dedicate acestei zile, au început la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ din Galaţi, astăzi, 13 septembrie, cu slujba de Te-Deum, oficiată Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, urmată de ceremonialul militar şi alocuţiunile specifice momentului.
După ceremonialul religios, mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au fost avansaţi în grad.
În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi oficialităţile locale participante la eveniment au primit din partea organizatorilor diplome aniversare.
În incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost organizate mai multe expoziţii, în cadrul cărora au fost prezentate tehnica utilizată la intervenţii şi panouri cu fotografii ce surprind aspecte din misiunile pompierilor gălăţeni.
La final, cei prezenţi la eveniment au asistat şi la un exerciţiu demonstrativ, în care a fost prezentat modul de lucru al unei autospecialele pentru intervenţia la înălţime, aflată nu de mult timp în dotarea acestui inspectorat.
Ceremonialul de astăzi s-a încheiat la Cimitirul Eternitatea din Galați cu slujba de pomenire, depunerea de coroane şi defilarea gărzii de onoare la mormântul Eroilor Pompieri.
Manifestările vor continua pe data de 15 septembrie, la pomenirea Sf. Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul pompierilor români, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi unde va fi oficiată Sfânta Liturghie şi vor fi rostite rugăciuni speciale.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact