Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci reprezintă în fiecare an pentru clerul şicredincioşii Eparhiei Dunării de Jos un prilej de înaltă trăire duhovnicească. În această zi de Praznic Împărătesc, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian,Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei“ din Galați.

Înainte de slujba Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a purtat în procesiune de la Reşedinţa Arhiepiscopală către Catedrală, racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

După rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare, ierarhul locului a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa numeroşilor gălăţenişi a elevilor din clasele de liceu de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați.

Pe tot parcursul dimineţii, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie şi s-au putut închina acestui mare dar al creştinătăţii.

În contextul deschiderii unui nou an şcolar, Părintele Arhiepiscop a rostit rugăciunile speciale către Dumnezeu pentru binecuvântarea şi insuflarea duhului înţelepciunii şi al dragostei în sufletele elevilor.

În omilia de astăzi, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre sensurile Sfintei Cruci în ortodoxie, folosul cinstirii ei şi necesitatea iertării în viaţa credincioşilor.

„În pacea, binecuvântarea şi puterea sfântă a mântuirii prin Cruce din robia patimilor şi păcatelor, văzând chipul Sfintei Cruci, care este Altarul Răstignirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ne adresăm Mântuitorului Răstignit pe Cruce şi rostim către Sfânta Cruce, de fapt către Mântuitorul Iisus Hristos: «Bucură-te, Cinstită Cruce, doctorul celor bolnav».

Dimensiunea mai profundă sau cauza mai profundă a bolilor noastre care este păcatul, poate fi depăşită ca stare doar chemând permanent pe Mântuitorul Iisus Hristos, care a biruit prin Cruce păcatul şi moartea şi ne-a dăruit prin Înviere adevărata viaţă curăţită, înnoită şi îndumnezeită prin care obţinem şi toate medicamentele omeneşti pentru învingerea tuturor bolilor sufleteşti şi trupeşti, cu puterea Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care înseamnă înălţimea, adâncimea şi lăţimea iubirii lui Dumnezeu pentru noi toţi“, a spus ierarhul.

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a invitat în parcul Reşedinţei Arhiepiscopale pe elevii seminariştidin anul terminal pentru un dialog de suflet şi pentru a le oferi câteva cărţi pentru tineri, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pr. Rareș Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook