Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul aducerii la Galaţi a rămăşiţelor pământeşti ale Episcopului Nifon Niculescu, au culminat astăzi, 26septembrie 2021, în Duminica a 18-a după Rusalii, cu săvârşirea Sfintei Liturghii, slujba Parastasului şi ceremonia de aşezare a osemintelor Episcopului Nifon în cripta special amenajată în pronaosul Catedralei arhiepiscopale, lângă mormintele celorlalţi trei ierarhi ai Dunării de Jos care odihnesc aici.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei şi Sf. Ierarh Nicolae“ din Galaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Din soborul slujitor au făcut parte preoţi din administraţia eparhială, precuvioşi părinţi stareţi de la mănăstirile eparhiei, arhidiaconul prof. univ. dr. Ioan Caraza, precum şi arhidiaconi şi diaconi ai Catedralei.

La slujbă au participat preoţi, profesori, oameni de cultură, autorităţi locale, militari din Garnizoana Galaţi, monahi şi monahii, elevi îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, precum şi numeroşi credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a tâlcuit pericopa evanghelică rânduită în această duminică de la Sfântul Luca, în care se vorbește despre pescuirea minunată realizată prin intervenția Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a evidențiat şi câteva din îndemnurile Sfântului Voievod Neagoe Basarab, cinstit astăzi în Biserica Ortodoxă.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos aevocat personalitatea Episcopului Nifon Niculescu şia prezentat suita de manifestări care s-au desfăşurat în aceste zile dedicate strămutării osemintelor Episcopului Nifon¸de la Cimitirul „Şerban Vodă“ – Bellu din Bucureşti în Catedrala arhiepiscopală de la Galaţi.

Părintele Arhiepiscop a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentrubinecuvântarea şi sprijinirea acestei iniţiative prin care se aduce cinstirea cuvenită înaintaşilor înscrişi în cartea veşniciei.

În această zi de sărbătoare, mai mulţi copii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Parastasului şi ritualul mutării de pe catafalc în nişa special pregătităa osemintelor ierarhului Nifon Niculescu.

Împreună cu rămăşiţele pământeşti ale Episcopului Nifon a fost aşezat şi un săculeţ de pământ de la mănăstirea tulceană Celic-Dere, pe care fostul episcop al Dunării de Jos a restaurat-o şi a înfrumuseţat-o prin eforturi deosebite.

Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit tuturor celor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care s-a arătat recunoştinţa dragostea şi respectul pentru vrednicii înaintaşi.

La final, în semn de binecuvântare şi preţuire pentru slujirea prin evlavie smerită, erudiţie din „comorile“ biblice şi patristice împărăşită la catedră, la altar şi în popor, Înaltpreasfinţia Sa a acordat distincţia „Crucea Sfântului Apostol Andrei“ pentru clerici, părintelui arhidiacon prof. univ. dr. Ioan Caraza.

Pentru slujirea în Biserică prin evlavie, cercetare teologică şi deosebită râvnă în descoperirea, prezentarea şi cinstirea „comorilor“ Ortodoxiei din morminte, din documente şi din viaţa oamenilor, Înaltpreasfinţia Sa a acordat domnului Ionuţ-Daniel Barbu, distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook