În duminica a 18-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galați.
La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui locaş de cult.
În cadrul slujbei, ierarhul a înălţat rugăciuni către Dumnezeu pentru sinistraţii din judeţ şi pentru pompierii, militarii, jandarmii şi voluntarii care se ostenesc zilnic în zonele afectate de inundaţii, oferind ajutor semenilor.
La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la Sfânta Liturghie au fost împărățiți cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică rânduită în această duminică de la Sfântul Luca, capitolul 5, versetele de la 1 la 11, în care se vorbește despre pescuirea minunată realizată prin intervenția Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
”Pescuirea minunată nu este doar un fapt petrecut acum două mii de ani, prin ascultarea de Domnul şi prin reluarea puterilor profunzimii şi pe uscat şi pe apă, căci în adânc de ascultare stă sămânţa iubirii vindecătoare şi plină de bucurie în lumea aceasta.
Veniţi, spune Domnul, Sfântului Petru, şi schimbaţi pescuitul de pe ape pe uscat şi fiţi pescari de oameni! Cu siguranţă acolo a fost şi fratele lui, Andrei”, a spus chiriarhul Dunării de Jos.
În continuare, Înalpreasfinţia Sa a adresat mulţumiri Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, celorlalţi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi clericilor, credincioşilor şi tuturor salvatorilor şi voluntarilor care s-au solidarizat cu victimele cumplitelor inundaţii care s-au abătut peste judeţul Galaţi.
”În apele de pe uscat ale ţinutului ocrotit de Sfântul Apostol Andrei, din Betsaida la Dunăre, la mare încercare şi necaz, casele ca nişte corăbii au cedat, dar corabia ce mare, Biserica, prin chemarea Domnului şi prezenţa Lui, a întins pânzele sus de tot de la Bucureşti, de la îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh către ierarhii Sfântului Sinod, corăbierii corabiei mântuirii poporului român, care a îndemnat la solidaritate eroicii, harnicii şi milostivii preoţi, mai întâi din Câmpia Covurluiului, în frunte cu protoiereul lor, şi apoi în toată ţara.
Peste ape a apărut o punte de iubire care a deschis braţele creştinilor din zonă şi au primit în casele lor pe sinistraţi, iar apoi, pe această punte a iubirii, nu mai contenesc ajutoarele fraterne care arată că podul cel mai tare peste ape este şi rămâne iubirea fraternă şi corabia apărătoare de toate necazurile.
Mulţumin din adâncul neputinţei, tuturor celor ce au putut să ne arate puterea dragostei faţă de cei încercaţi!
În numele tuturor, care de tristeţe nici nu pot mulţumi, primiţi toţi cei ce sunteţi prezenţi în viaţa lor nu doar mulţumire ci şi recunoştinţă!
Să vă răsplătească Bunul Dumnezeu şi să vă apere viaţa întotdeauna de încercările prin care trec oamenii spre a fi mai buni, mai puternici şi a-şi clădi o viaţă pe o temelie mult mai puternică, solidară şi fraternă!
Să ne ajute Dumenezeu la toţi!”, a spus ierarhul locului.
La final, Părintele Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe toţi cei prezenți la slujbă şi i-a îndemnat să contribuie în continuare la colecta pentru sinistraţi,
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact