Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun, am ajuns la nr. 21 al publicației retrospective eparhiale intitulată „Biserică. Misiune. Slujire“. O carte consistentă, de 550 pagini, care cuprinde atât informații despre Ortodoxie, în general, despre Biserica Ortodoxă Română în special, dar în cea mai mare parte este o trecere în revistă a întregii activități a Arhiepiscopiei Dunării de Jos pe anul ce a trecut, 2020.
Cartea se citește cu interes datorită volumului mare de informații ce îl conține, ca și pentru modul de prezentare, studii și articole interesante, care fac obiectul unor cercetări amănunțite asupra istoriei și oamenilor care și‑au dedicat viața slujirii lui Dumnezeu în diferite chipuri la Dunărea de Jos.
Anul ce tocmai a trecut a fost un an de cumpănă nu numai pentru eparhia noastră, dar și pentru tot poporul român și chiar pentru întreaga planetă. A vrut Dumnezeu să ne încerce răbdarea, puterea de a iubi și credința. Și mulți au ieșit din această aprigă confruntare înfrânți, dar și mai mulți au ieșit biruitori, mai senini, mai luminați, cu mai multă încredere și cu un spirit de comuniune mai bine înțeles.
În cuvântul de deschidere, intitulat sugestiv: „Credința, rugăciunea și faptele iubirii milostive: medicamente ale însănătoșirii în pandemie“, ÎPS Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun ne încredințează: „În ciuda acestei cumplite încercări din toată lumea, se pare că unii auzim și chemarea Celui ce ni Se dăruiește concret, tainic și personal în același timp: Hristos Domnul, prin cuvânt, adică rugăciunea, prin Lumină, adică Paștile, trecerea peste moarte, iar la Iordan, prin Teofanie, când primim și sfințirea firii apelor și a noastră, ca oameni“.
Ne sunt prezentate mai apoi, cu un cuvânt înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, programele patriarhale în 2021 – an decretat de Sfântul Sinod ca „Anul omagial al pastorației românilor din afara României“ și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor“.
În capitolul intitulat: „Mesaje, studii și articole“, sunt publicate Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aniversarea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, 21 ianuarie 2021, ca și Mesajul transmis de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021.
În continuare, autorii au alcătuit un florilegiu de „Mărturii teologice, liturgice și pastorale despre viața veșnică“. Pentru frumusețea textului vom exemplifica aici cu gândurile preaînțelepte ale Sfântului Ioan Gură de Aur, din Cuvânt la Crucea Domnului: „Când aduci aici un mort, nu plânge. Nu‑l aduci la moarte, ci la somn. Îți este de ajuns numele ca să‑ți aline durerea. Vezi unde‑l duci? În cimitir, într‑un loc unde se doarme. Vezi și când îl duci? După moartea lui Hristos, când s‑a tăiat puterea morții. Așa că și locul și timpul îți alină jalea și durerea...“. Ce poate fi mai încurajator?
Din ziarul „Lumina“, avem aici reprodus un articol al Otiliei Bălinișteanu: „Mormintele sau locurile funerare sunt cele mai vii documente“. Și, în continuare, ne este prezentată o bibliografie tematică, foarte utilă, ce conține: cărți de cult, surse patristice directe, și indirecte, pastorale chiriarhale și cărți de predici, manuale și colecții de obiceiuri și tradiții populare, volume cu caracter științific‑teologic, volume cu caracter duhovnicesc, pentru popor, studii și articole teologice.
Un alt capitol de „Studii și articole“ se referă la „Viața bisericească la Dunărea de Jos în 2020“ ‑ Anul pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români. În cuvântul preluat din „Tinerii pelerini în Catedrala cu vitralii foșnitoare“ (Ed. Arhiepiscopiei Dunării de Jos, 2020), ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă „comuniunea de la distanță“ și cum se poate realiza ea. De fapt, împrejurările în care ne‑a adus pandemia ne‑a obligat să găsim noi căi de comunicare, de rugăciune în comun fără a fi împreună decât cu gândul și cu sufletul. Și, din același volum, sunt redate fragmente din gândurile tinerilor care au răspuns întrebărilor Bisericii referitoare la relația dintre tineri‑familie și școală. Un exemplu, doar, de înțelegere, imaginație și talent: „Timpul petrecut în casă, în toată această perioadă mi‑a deschis în suflet imaginea unei corăbii în care noi toți, deși suntem la distanță, călătorim împreună, ajutându‑ne, iubindu‑ne și descoperindu‑ne pe marea vieții...“ (Ana Maria Crintea, cl. a XI‑a, Liceul Tehnologic „Paul Dimo“, Galați).
Nepărăsind chingile impuse de pandemie, un capitol de „Provocări și mărturii“ evidențiază programele pastoral‑misionare și filantropice la Dunărea de Jos. În cadrul acestora, amintim importantele donații pe care Arhiepiscopia noastră le‑a făcut unităților sanitare și de învățământ în această perioadă, cât și persoanelor defavorizate: aparatură și echipament medical, măști, dezinfectante și produse de igienă oferite spitalelor din județele Galați și Brăila; alimente și haine pentru creștinii aflați în nevoințe, tablete pentru elevi și profesori din școli și licee.
Un bun exemplu de preocupare pentru răspândirea culturii, dar și de manifestare a filantropiei creștine este Așezământul cultural‑filantropic „Sf. Ioan Gură de Aur“ de la parohia „Înălțarea Domnului“, unde activitatea culturală se împletește cu activitatea publicistică (broșura „Milostenia ne apropie de Dumnezeu“, 48 p.), publicări de volume și colaborări la volume colective, activitatea cu biblioteca parohială (7.540 volume) și cu activitatea filantropică, așa cum ne încredințează coordonatorul așezământului, pr. Eugen Drăgoi.
Urmează prezentarea unei serii de mari ctitori și binefăcători din eparhia Dunării de Jos, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, creștini cu dare de mână care și‑au înscris numele, prin faptele lor, pe „răbojul“ lui Dumnezeu; Nedelcu Chercea și Dumitru Ionescu din Brăila, familia Cincu din Tecuci, Ion Plesnilă, Hagi Vasile, Dimitrie Frigator și Paraschiv Vasiliu din Galați.
În continuare, începând cu pagina 223, este prezentată activitatea de facto a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, începând cu Itinerariul pastoral al ÎPS Părinte Casian pe tot parcursul anului trecut – care, deși restrictiv, și‑a urmat cu rigurozitate programul, cu respectarea normelor impuse de pandemie, bineînțeles.
În activitatea pastorală, administrativ bisericească, cultural‑educațională și misionară au fost identificate cele mai eficiente metode pentru ca asistența spirituală și filantropică să nu aibă de suferit ‑ multe din activități desfășurându‑se în mediul on‑line. Fiecare departament a dat mărturie asupra felului cum și‑a încheiat misiunea într‑un an plin de încercări de tot felul, destul de greu de străbătut, cum a fost anul 2020.
Ultima parte a volumului este o trecere în revistă a tuturor unităților administrativ‑bisericești de pe teritoriul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Violeta Ionescu
FacebookContact